News Photo

BALATONI VÁGTA
2010. május 9. Rádpuszta

  • 2010. május 12.

A Nemzeti Vágta balatoni előfutama, a Balaton7 egyik nyitórendezvényeként a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság kezdeményezésére került megrendezésre május 9-én egy olyan, a magyar történelmi hagyományokat, a lovas kultúrát reprezentáló rendezvényként, amely egyaránt szimbolizálja a Balaton régió egységét, a régiós összefogást, és a települések közös tenni akarását.
A Balatoni Vágtát Somogy ország északi határán, a Dél-Balatoni borvidék egyik legdinamikusabban fejlődő településén, Balatonlelle- Rádpusztán rendezték. A Balaton déli partjának egyik legnagyobb lovas idegenforgalmi központja, a Balatonlelle-Rádpusztai Csárda és Lovas udvar. A 7,5 hektáron, profi körülmények között megrendezett lovas küzdelemre 16 település indította lovasát (Balatonlelle, Tihany, Alsóörs, Szigliget, Keszthely, Zalakaros, Hévíz, Gyenesdiás, Balatonfenyves, Balatonfüred, Badacsonytomaj, Csopak, Balatonfűzfő, Balatongyörök, Tapolca, Kaposvár, Gyugy).

A Nemzeti Vágta rádpusztai előfutamát a huszárok bevonulása és a lovasok felvonulása kezdte majd impozáns ünnepi megnyitó indította a versenyt. Az elődöntők után színes-, hagyományőrző programok, gulyásparti, kézműves vásár, solymász- és látványos lovas bemutatók, hagyományos ízek és bio ételek várták a szórakozni kívánó közönséget. A csárdánál felállított, vásári hangulatot idéző faházsoron portékáikkal, térségükre jellemző büszkeségeikkel mutatkoztak be a nevező települések.

A nap fénypontja a döntő, délután indult, ahol négy versenyző rajtolt a lehetőségért, hogy képviselhesse települését a Nemzeti Vágtán, a Hősök-terén. A szoros küzdelem után a következőként alakultak a helyezések:

Gyugy színeiben Fodor Melinda indult, Lauda nevű angol telivéren:
Fodor Melinda: lovassportokban versenyzett mint pl.: díjugratás
Lauda: 5éves, májsárga, mén, versenyzett, galopp versenyben helyezést ért el

Szigliget Lőrincz Anikóval és Iowa-val indult a Balatoni Vágtán
Lőrincs Anikó: 14 éve lovagol. IOWA-val 2 éve foglalkozik
Iowa: 4 éves angol telivér, 2 évesen kezdett versenyezni, 3 verseny győztese.1100-1600m-es az ideális távja.

Kehidakustány lovasa Szabó Tamás, lova Graciosa
Szabó Tamás: kiváló lovas, tavaly részt vett a Nemzeti Vágtán
Graciosa: pej angol telivér, 13éves kanca, családi kedvenc. Amatőr military és ugró sportban indult

Keszthely képviseletében Kiss István lovagolt Déva-Gidrán Alex nevű lován.
Kiss István: Keszthelyen a Sport iroda vezetője, amatőr lovagló. Huszárkodik Gyenesdiáson
Déva-Gidrán Alex: 11 éves, herélt, hobbi ló. Tavaly indult a Nemzeti Vágtán

Tamás István köszönti Fodor Melindát a Balatoni Vágta győztesét
A három első helyezettnek járó kupát ünnepélyes eredményhirdetés keretében adták át. A díjátadó között volt dr. Tamás István a Nemzeti Vágta elnöke, gróf Bethlen István.

A döntő izgalmait a nézők nagy kedvencei a csacsik oldották. A döntőt követően eredeti csacsi-galopp futamon egyként szurkolt a publikum a három szürke hosszúfülűnek, akik mint a „nagyok”, becsülettel teljesítették a távot.

Az estet Balázs Fecó koncertje zárta.


A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?