Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Reform a Nemzeti Vágtán

2012. szeptember 15-16, Budapest - Hősök tere.

Szeptemberben ismét elrajtol a lovas-világ egyik legnagyobb eseménye a Hősök terén! Az idei Nemzeti Vágta számos izgalmas újdonságot ígér, a jól megszokott magas szakmai színvonal megtartása mellett.

 

Egyenlőség és biztonság!

A Nemzeti Vágta rendezői - immáron fél évtizede - azon munkálkodnak, hogy a versenyben biztosítsák a résztvevők esélyegyenlőségét és biztonságát. A Nemzeti Vágta, a világon egyedülálló, más lovas- és lósporttal nem azonosítható elbírálási és lebonyolítási rendszerű lovas esemény igen speciális szabályrendszerrel.

Az esemény filozófiájának, a verseny szakmai elveinek elérése érdekében a versenyszabályzat évről-évre megújul, melyben nagyban közrejátszanak a résztvevők tapasztalatai, javaslatai is. Mindezen szempontok alapján 2011-ben a szakma úgy ítélte meg, hogy az angol telivérek részvétele már az Elővágtáknál egyenlőtlenséget teremtett, így az nem támogatja a Nemzeti Vágta legfőbb üzenetét.

A Széchenyi és Wesselényi által Magyarországra behozott angol telivér, amelyet a gyorsaságra tenyésztettek, eddig a látvány és a lovas történelmünkhöz való kötődése miatt választható lófajta volt. A múlt évben azonban a résztvevő települések már szinte kizárólag csak angol telivérekkel vágtak neki a küzdelmeknek, ami a többi, hazánkhoz köthető lófajtát elnyomta.

A Nemzeti Vágta rendezői a hazai lovas élet minden szereplőjének lehetőséget szeretnének adni az induláshoz, hogy a kisebb-nagyobb lovardák, lótulajdonosok, lovas emberek a hozzájuk kötődő településsel összefogva nevezhessenek a május elsején kezdődő országosan és országhatáron túl is megrendezésre kerülő Elővágtákra, vagy direkt módon a szeptember 15-16-án a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtára. Ennek értelmében a Nemzeti Vágta szervezőbizottsága úgy döntött, hogy bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves (születési év: 2007.) vagy idősebb lóval részt lehet venni a Nemzeti Vágtán és az Elővágtákon, kivéve az ismeretlen származású, valamint argentin póló póni, Akhal tekini, angol telivér, verseny félvér fajtájú, vagy genetikailag oda sorolható lovakat.

A lovak korrekt és megkérdőjelezhetetlen beazonosítása végett az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a lovak azonosításában a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői is közreműködnek.

Ezzel az újítással ténylegesen megnő a versenyzéshez választható lovak köre, így minden magyar, lóhoz közelálló embernek lehetőséget ad ez az országimázs fesztivál, hogy győzelmi eséllyel, az ország legimpozánsabb terén megmérettesse magát.

A részletes versenykiírás és versenyszabályzat, valamint az Elővágta versenynaptár a www.vagta.hu oldalon olvasható, a felmerülő kérdéseket a nevezes@vagta.hu e-mail címen várják.

 

 

2012.04.16.