News Photo

Budapest-Ferencváros lova és lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát (2012. szeptember 17.)

  • 2012. szeptember 19.

- Nem sikerült a duplázás Molnár Gyöngyinek, a címvédő a negyedik helyen ért célba -

Véget ért a magyar városok és falvak ünnepe, a szeptember 14-16-án immáron ötödik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta. A budapesti Hősök terén induló 72 tele

A hatalmas tömeg ideális körülmények között, remek időben drukkolhatta végig a Nemzeti Vágta szombat-vasárnapi lovas programjait. Hatalmas sikert aratott az 56-osok terén felállított Vágta Korzó, ahol az induló települések mindegyike megmutatta ínycsiklandó ízeit, kézműves portékáit, programjait, nevezetességeit. Az Országkonyhában idén a libából készült ételek kerültek középpontba, a magyar konyha kiváló étkeit kínáló pavilonok között is hömpölygött a tömeg.

Az esemény szervezői minden évben felajánlják a Nemzeti Vágtát egy, a magyarság történelmében kiemelkedő személynek, idén Gróf Károlyi Istvánra esett a választás, aki huszárezredet alapított az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején.

A Magyar Televízió és a Kossuth Rádió csatornáin keresztül milliós nézősereg és hallgató élvezhette lovas tradícióink szépségét, az izgalmas versenyeket, a sportolókkal, színészekkel, zenészekkel tűzdelt futamok sorát.

A vasárnap esti döntőbe jutott legjobb települések izgalmas küzdelemében végül ismét egy hölgy, Budapest - Ferencváros színeiben Vass Jennifer vágtatott át elsőként a célvonalon Cordoba nevű lova nyergében.


A Nemzeti Vágta döntő futama, Vass Jenniferrel az élen

A Hősök terén vasárnap a gyermekek részére rendezett Kishuszár Vágtán Kulisity Anikó Mózes nevű lovával diadalmaskodott. A western stílusú Szentkirályi Ásványvíz Zágonyi Károly Emlékfutamot Dörnyei József nyerte Hips Bye Bye nyergében.


Szentkirályi Ásványvíz Zágonyi Károly Emlékfutama: Dörnyei József

A magyar városok és falvak ünnepének történetében újra megelevenedett a Kocs községben nagy múltra visszatekintő verseny, a kocsitolás. A község legjobbjai sportolókból és ismert személyekből álló csapatot hívnak ki versenyre minden évben. Idén az MVM Paksi Atomerőmű Kocsitoló versenyen a sportolók csapata húzta be először a célba a kocsit, de nincs mit szégyellnie a másik két csapatnak sem, hiszen a látszatra egyszerűnek tűnő versenyszám cseppet sem könnyű feladat. (Kocs község csapata: Major Tamás, Szinak Richárd, Deli Attila, Farkas Péter, Bottlik Csaba, Nyemcsok Ferenc, Elek Sándor; Média csapat: Fekete László, Ifj. Fekete László, Müller Attila, Katus Attila, „Topi” Faragó András, Bárdosi Sándor, Szabó Ádám; Sportolók csapata: S Kovács Ádám, Wöller Ákos, Lőrincz Tamás, Sastin Mariann, Deák-Bárdos Mihály, Váczi Zoltán, Spéder István)


MVM Paksi Atomerőmű Kocsitoló verseny

A PORT.hu, a legnagyobb hazai internetes programajánló portál és a Nemzeti Vágta ismételten meghirdette a Legszebb Vágta PORTa versenyt. A díjat annak a településnek ítélték oda, amely pavilonját a szakmai zsűri a legötletesebbnek ítélte meg. Idén a helyezések a következőképpen alakultak: 1. díj Izsa, 2. díj Tiszabezdéd, 3. díj Magyarhertelend, Különdíj: Izsák


Legszebb Vágta PORTa

Az MVM Partner Fogatvágtán speciális fogatkocsik, a bigák versenyeztek, a profiknál Tieger Endre, míg a sztárok szombati futamában - a lovaktól eddig igencsak tartó - Vastag Tamás énekes nyert, vasárnap Harsányi Levente műsorvezető diadalmaskodott ebben a számban. A Magyar Posta Kishuszár Vágta győztese Kulisity Anikó lett. Szent István pezsgő korlátugrató versenyén Majláth Csaba ugrotta végig hibátlanul az akadályokat, míg az Invitel Magasugrató versenyen Göttler Vilmos ugrotta lovával a legmagasabbat.


MVM Partner Fogatvágta: Tieger Endre


Szombati Fogatvágta Sztárfutam: Vastag Tamás


Vasárnapi Fogatvágta Sztárfutam: Harsányi Levente


Magyar Posta Kishuszár Vágta: Kulisity Anikó


Szent István pezsgő korlátugrató verseny: Majláth Csaba


Invitel Távközlési Zrt. magasugrató verseny: Göttler Vilmos

Az idei évben két OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam is indult: az elsőben meglepetésre, Kunkli Tivadar legyőzte a kihívót, Pintér Tibort, és az öttusázó Martinek Jánost, Balogh Gábort, valamint a friss olimpiai bronzérmes, Marosi Ádámot, akik pedig mesterei a lovaglásnak. A miskolci sportoló a Bonta Zoltán Gyógyászati Alapítványt támogatja nyereményével. A másik hírességekből álló futamot Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó nyerte, aki előbb Szőllősi Györgyi, majd Trokán Nóra „szorításából” kellett, hogy szabaduljon. A futam további két versenyzője, Kaszás Géza és Homonnay Zsolt idén nem szólt bele az első helyért folyó küzdelembe. Ungvári a győzelemmel járó 100.000 forintos nyereményt a Paci Doki Alapítvány javára ajánlotta fel.


OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam: Ungváry Miklós


OTP Bank Bajnokok Jótékonysági Sztárfutama: Kunkli Tivadar

Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke a Műjégpálya dísztermében tartott díjátadón elmondta, a Nemzeti Vágta példa az összefogásra, a lovas társadalomból sok lelkes ember bíztatta őt a legnehezebb pillanatokban is. „A történelmet megmutatni a modern kor eszközeivel, ez volt a célunk, mely működik. Az indulók, bármely kategóriában versenyeztek, példaképek, és gratuláció jár a hozzátartozóiknak is kitartásukért, támogatásukért. A lelkesedés és a hit az, ami életben tartja ezt a rendezvényt. Csapatunk egy láncot alkot, és büszkeséggel tölt el, hogy az egyik láncszem én lehetek. A jövőre nézve sok ötletünk van, és ez a csapat elhivatott arra, hogy jövőre is megrendezze a Nemzeti Vágtát.” – mondta el büszkén Lázár Vilmos.


A Nemzeti Vágta győztese Vass Jennifer (Budapest-Ferencváros)


A Nemzeti Vágta győztese Vass Jennifer (Budapest-Ferencváros)

2012.09.17.


A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?