Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Nyeregben a székelyek

Székelyföldön egyre több a lovas rendezvény, amelyek iránt nem csak idehaza nagy az érdeklődés, hanem a határon túlról is számos érdeklődő kíséri figyelemmel: ezek közt az első helyen szerepel a Székely Vágta.

 

 

fotó: Henning János

 

Székelyföld, ezen belül Háromszék legrangosabb, éves eseményét július13-án, szombaton, nagy pompával nyitották meg: a versenypályán díszmenetben lovagoltak végig a huszárok a Nemzeti Vágta, Székely Vágta saját lobogójával, a székely zászlóval, az 1848-as, az Európai Unió, valamint a résztvevő országok jelképeivel. Őket követték lovas kocsin a szervezők.

 

fotó: Henning János

 

Elsőként a Nemzeti Vágta főkapitánya Székely Tibor szólalt fel, hangsúlyozva, hogy a székely virtusnak köszönhetően nem csak Erdélyben kerül sor a Nemzeti Vágta előfutamát jelentő versenyre, hiszen az itteniek kezdeményezésén felbátorodva, Vajdaságban is kedvet kaptak a rangos lovas esemény megszervezéséhez.

 

 fotó: Henning János

 

A főkapitány külön figyelmet fordított arra, hogy román nyelven is köszöntse a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy a Székely Vágta az egymás mellett élő nemzetek közti viszony bajtársi összetartásra serkentő jelleggel bír.

Az ünnepi megnyitón köszöntötte a jelenlévőket Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint felszólalt Borboly Csaba csíkszéki RMDSZ elnök is. Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor a verseny hagyományőrző jellegét emelte ki.

fotó: Henning János

Majd kezdetét vette a Nemzeti Vágta III. sepsiszentgyörgyi futama. Az idei versenyre az eddigi éveknél sokkal felkészültebben érkeztek a településeket képviselő versenyzők és lovaik. Az óriási tempó bizonyította, hogy a felújított versenypálya a biztonság  és nem csak a látvány szempontjából vizsgázott kitűnőre. Harminc település állt rajthoz. A mezőnyben csupán három hölgy versenyző volt, melyből kettő a középdöntőbe is bejutott.

 


fotó: Henning János

 

A múlt évi győztes település, Csíkdelne idén új lovassal és lóval indult, de ennek ellenére bejutott a középdöntőbe. A tavalyi Székely Vágta második helyezettje, Fazakas János Alpár, idén is Gidófalvát juttatta a középdöntőbe.

A helyiek nagy öröme, hogy Sepsiszentgyörgy lovasa hozta a tőle várt teljesítményt és új lovával magasan verte futamában a többi indulót, de bejutott a döntőbe a szotyori és a kilyéni versenyző is, akik szintén a szervező önkormányzat támogatásával indulhattak.

A tavalyi harmadik helyezett, Ugron Attila, Csernáton képviseletében is jól futott. Az előfutam egyik legizgalmasabb futama volt a hetedik, ahol Kézdivásárhely, Nyujtód és Előpatak lovasa mérte össze lovastudását. Kézdivásárhely magabiztosan vezetett egészen az utolsó kanyarig, amikor a nyujtódi képviselő, Terebesi T. Illés megelőzte, és megnyerte a futamot. A nyolcadik futamban a csíkszeredaiak és a gyergyóiak izgulhattak, a futamot végül a női induló, Márton Gréta nyerte, Csíkszereda képviseletében. 

 


fotó: Henning János

 

A nyolc előfutamból összesen tizenhat település versenyzője jutott a holnapi középdöntőbe. A Döntőbe majd a négy leggyorsabb lovas vágtázhatja be települését.

Az előfutamok továbbjutói:

I. ELŐFUTAM:
1. Sepsiszentgyörgy
2. Sepsibükszád 

II. ELŐFUTAM:
1. Csernáton
2. Szotyor

III. ELŐFUTAM:
1. Esztelnek
2. Kilyén

IV. ELŐFUTAM:
1. Székelyudvarhely
2. Csíkszentkirály

V. ELŐFUTAM:
1. Gidófalva
2. Kovászna

VI. ELŐFUTAM:
1. Maksa
2. Csíkdelne

VII. ELŐFUTAM:
1. Nyujtód
2. Kézdivásárhely

VIII. ELŐFUTAM:
1. Csíkszereda
2. Gyergyócsomafalva



fotó: Henning János

2013. július 13.