Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Újabb női győzelem

Csíkszereda nyerte a harmadik Székely Vágtát. |

Csíkszereda, Kézdivásárhely és Csíkszentkirály lovasa indult a harmadik Székely Vágta döntőjében. A sepsiszentgyörgyi induló, Bagoly Szabolcs a Nemzeti - és Székely Vágta szervezőbizottságának határozata értelmében nem indulhatott a döntőben, miután az állatorvosi kontroll során kiderült, hogy lova lesántult.

 

 fotó: Henning János

Rendkívül izgalmas futamot láthatott az a több mint tízezer ember, aki feljött az Óriáspince-tetőre, illetve az a több százezer néző is, aki a Duna Televízió élő közvetítésén követte végig a harmadik Székely Vágta döntőjét. A szoros futamból Márton Gréta Orszon lovával, Csíkszereda képviseletében került ki győztesen, második helyen végzett Bódi Albert Imánnal, Kézdivásárhely képviseletében, harmadik lett André Mónika és Herceg, a csíkszentkirályi induló. Bár sokan fogadtak volna az újabb női győzelemre, a döntőbe jutott két férfi lovas is nagyon jól lovagol, így semmit nem lehetett előre megjósolni. A döntőben végül Bódi Albert egyetlen férfi versenyzőként futott, maga mögött hagyva az alig 18 éves André Mónikát és a tavalyi győztes lovat, Herceget.

A csíkszeredai győztes a közte és Orszon lova közti összhangot véli győzelme kulcsának, hiszen hat éve lovagol rajta, megszokták egymást, ismeri a ló képességét, és érzi, mikor akar nyerni. Idén nyerni akart, mondta a 19 éves Márton Gréta. 


fotó: Henning János

A budapesti Nemzeti Vágtán tehát mindhárom lovas részt vehet, és a versenyszabály értelmében az elővágta szervezők, így Sepsiszentgyörgy is alanyi jogon képviselheti Székelyföldet a mindent eldöntő küzdelemben. 

A Székely Vágta fődíja a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás, amit mind a négy lovasnak biztosít a szervezőbizottság, emellett az első helyezett 2000 lejt, a második 1500 lejt, a harmadik lovas 1000 lejt vihet haza, és természetesen a győztes serlegeket. A díjakat Tamás Sándor megyei elnök, Antal Árpád András polgármester és Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője adta át Székely Tibor Vágta főkapitány jelenlétében. A negyedik helyezésért Bagoly Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi induló, különdíjként vehette át Sógor Csaba Európa Parlamenti képviselő felajánlását, amely egy kétnapos kirándulást jelent Brüsszelbe. 

Így már 28 településnek biztos helye van a szeptember 20-22. között megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán.

A III. Székely Vágta döntő futama: 
1./ Csíkszereda, Márton Gréta, 19 éves, Orszon, 11 éves pej herélt angol félvér 
2./ Kézdivásárhely, Bódi Albert, 43 éves, Imán, 9 éves pej mén, arab telivér
3./ Csíkszentkirály, André Mónika, 18 éves, Herceg, 8 éves szürke herélt           

A Nemzeti Vágta direkt nevezőjeként indul:
Sepsiszentgyörgy, Bagoly Szabolcs, 27 éves, Alkony, 5 éves pej kanca angol félvér

 fotó: Henning János

2013. július 15.