News Photo

MVM Paksi Atomerőmű Kocsitoló Verseny

  • 2013. szeptember 17.

szeptember 22., vasárnap 15:55

| Kocs nevét - ebben a legtöbb nyelvész megegyezik - „kocsi” formájában ismeri az egész világ. A magyar „kocsi”, a Tatától 9 km-re lévô, Kocs községből indult világhódító útjára.
 
A településen hosszú évek óta kocsitoló versenyt rendeznek, hogy eldöntsék, ki a leggyorsabb magyar kocsitolásban. A Nemzeti Vágta 2010-ben együttműködve Kocs Község Önkormányzatával, először rendezi meg a Vágta kocsitoló versenyét. Minden csapat hat fôbôl áll, egy kapitány, négy toló és egy hajtó alkotja a versenyző egységeket. A kapitány áll a szekér rúdjánál, a négy toló a szekér oldalánál és végénél helyezkedik el, a hajtó pedig fent ül a kocsin és ütemes bíztatásával próbálja serkenteni csapattársait illetve továbbítja a kapitány utasításait a hajtók felé. Minden szekéren, kocsin a hajtón kívül, egy a kocsira erősített zászló is helyet kap.
 
A versenyben az a csapat gyôz, akinek a zászlaja először halad át a startvonalon. Az első viadalon, Kocs község csapata - Keresztes Ildikó a kocsin, Deli Attila, Major Tamás, Szinak Richard, Barsi Zsolt, Eszlári Zoltán, Bottlik Bálint - hívja ki, a sportolók - Kovács Ági a kocsin, Bárdosi Sándor, Dzsudzsák Balázs, Kozmann György, Kucsera Gábor, Katus Attila - illetve a zenészek és színészek - Dombóvári Vanda a kocsin, Hajdú Steve, Bebe, Rékasi Károly, Növényi Norbert, Rippel Ferenc - kocsitoló válogatottjait. A kocsiak fehérben, a sportolókpirosban, a színészek, zenészek pedig zöld vászoningben, és egységes fekete nadrágokban versengenek. A hagyományos kocsitoló versennyel szemben, a nehézséget a homoktalaj jelenti. Itt nehezebb húzni-vonni a kocsit, és a versenyzők lába is jobban belesüllyed a talajba. Az első verseny szakkommentátora, az RTL klub élő egyenes adásában, június 6-án délután, Fábry Sándor lesz.
 
2013. szeptember 17.


A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?