News Photo

Nemzeti Vágta 2014 ...és kezdetét veszi a mese

  • 2014. szeptember 19.

A 2014. évi Nemzeti Vágta történelmi arca a magyar huszárság legendás hírű alakja, a legöregebb szolgálatot teljesítő huszár Skultéty László strázsamester lesz.

Az idén rendezendő 7. Nemzeti Vágta kiemelten kezeli a gyerekeket, így a 7-es szám jegyében a magyar népmesék felé kalandozunk. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy….. tulajdonképpen huszár! Mert a hős a hetedhét országot bejárva még az azon is túl lévő Óperenciás tengerhez is eljut aranyszőrű paripáján. Ezek a mesék a katona idejüket letöltött messzi tartományokból haza tért huszárok történeteiből kerekedtek ki. Az Óperenciás tenger nem más, mint az Enns folyón túli terület (Ober Enns), ami már túl volt a bécsi főhadparancsnokság területén is, így az a huszár, aki odajutott már a világ végén érezte magát. Az aranyszőrű paripa pedig a Magyarországon újonnan tenyészteni kezdett Akhal-Teke lófajta, s máris visszaérkeztünk a mesék világából a hátterüket adó történelmi valósághoz.

Skultéty László személyében ezt az egyszerű, gyerekeknek mesét mondó vén huszárt jelenítjük meg, s állítjuk a maga igaz, történeti valóságában a Nemzeti Vágta közönsége és az érdeklődő közvélemény elé. S nem mellesleg egyúttal azt a lovas katonát is, aki egyszerű huszárként nyolcvan évet végigszolgálva a császári-királyi ármádiában, a legöregebb szolgálatban lévő huszár zászlótartóként halt meg.

2014. szeptember 20.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?