Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Változások a Széchenyi Vágta bejutási eredményeiben

A Nemzeti Vágta évekkel ezelőtt a közösségek összekovácsolását tűzte ki célul és azt, hogy sportszerű körülmények között a magyar hagyományokat felelevenítve ismét megszeretesse a ló- és lovassportot és egy nagyszabású rendezvény keretein belül öregbítse Magyarország, valamint külön-külön az egyes induló települések hírnevét. Mivel mindemellett a Nemzeti Vágta legfőbb célja az esélyegyenlőség és a biztonság, valamint a lovak védelme, így a Versenykiírás értelmében a szervezőknek az év első Elővágtájától a Nemzeti Vágta döntő futamának eredményhirdetését követő egy órán belül jogában áll bárhol, bármikor a nevezett lovakon dopping vizsgálatot végeztetni.

A Széchenyi Vágtán első helyezést elérő Kóny település színében versenyző Koczor József által lovagolt Szonjador nevű lóból vett doppingminta pozitívnak bizonyult, így a csapat bejutását a Szervezőbizottság érvénytelennek minősítette, továbbá a települést, a lovast és a lovat a 2015. évi Nemzeti Vágtán történő versenyzéstől eltiltotta.

Mivel minden Elővágtáról az első két helyezést elérő versenyzők jutnak be teljesítményalapon a budapesti Nemzeti Vágtára, így a második helyezést elérő Tiszafüred-Örvény település színében versenyző Gyöngy Tamás Édua nevű lovával első helyen jut tovább, míg a harmadik helyezést elérő Kópháza színében induló Balázs Richárd Lady nevű lovával második helyen jut be a szeptemberi Nemzeti Vágtára.

2015. szeptember 7.