News Photo

Városligeti portyán kapták a Nemzeti Vágta sztárjait

  • 2015. szeptember 09.

Nem mindennapi edzéssel melegítenek a hírességek a Nemzeti Vágta OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamra, amely szeptember 19-én izgalmas versenyt ígér a budapesti Hősök terén. Hazánk ismert színészei a Városligetet is birtokba vették, méghozzá a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának kíséretében.

Idén is nyeregbe pattannak hazánk lovas hírességei, hogy nemes ügyet szolgálva szálljanak harcba a dicsőségért a Nemzeti Vágta OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamon. Buch Tibor és Pintér Tibor mellett Kaszás Géza idén címvédőként indul a mezőnyben.

Tavalyi győzelmem óta rendszeresen edzek, így sokkal jobban lovagolok. Ha ez növeli az esélyeket, akkor ennyivel komolyabb lehetőségekkel tudok lóra ülni a vágtán.”

A tét nem kicsi - hiszen az OTP Bank jóvoltából a győztes 500 000 forintot ajánlhat fel az általa képviselt alapítványnak, a többi résztvevő pedig fejenként 200 000 forintot lovagol össze a választott szervezet számára. De vajon, melyikük teljesít a legjobban 2015-ben?

Biztonságos körülmények között, sportszerű, de vad versenyt láthat a közönség. Mind a hárman jól ismerik már a Nemzeti Vágta speciális pályáját. Kaszás Géza és Pintér Tibor már a korábbi években győzedelmeskedett. Bár Buch Tibor tavaly kóstolt bele először a futamba, komoly tapasztalatra tett szert, így akár idén elsőként is célba érhet. A starton azonban nagyon sok múlik” - latolgatta az esélyeket Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója, aki immár tradicionális módon tartotta meg a sztárok edzését.

A hírességek közös felkészülésére a Nemzeti Lovas Díszegység tagjai is ellátogattak és különleges portyára invitálták őket. A huszár öltözetben felvonuló egység tagjai valójában nem katonák, hanem rendőrök, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának tagjai, akikkel a hétköznapokban is találkozhatunk a Városligetben, a Margitszigeten, a Várban, vagy az ország történelmi belvárosokkal rendelkező településein.

Mi is többször találkoztunk már a díszegységgel, ugyanis arra járőröznek a csikóikkal, amerre lakunk. Amint a gyerekeim meghallják, hogy közelítenek, mindig kimegyünk megsimogatni a lovakat. Érdekes volt testközelből is látni, milyen rend, fegyelem és alázat uralkodik közöttük. Csodálatra méltó, ahogyan a díszőrség tagjai egymáshoz és a lovakhoz viszonyulnak” – árulta el Buch Tibor.

Az ország egyetlen, államilag szervezett, hivatásos huszárállománya állandó résztvevője a Nemzeti Vágtának. Minden országnak megvannak a maga katonai hagyományai, míg Angliában a Buckingham palota előtt rezzenéstelen arccal, díszegyenruhában tiszteleg a királyi testőrség, addig a huszár és katonai hagyományokat őrző, színpompás öltözetben és felszereléssel díszelgő huszárok Magyarország szimbólumai. A Nemzeti Vágta közönsége valósággal rajong a huszárokért, akiknek mindennapjaiba az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam indulói már be is pillanthattak! A színes egyenruhába öltözött huszárokkal azonnal feltűnést keltettek a Városliget zöldjében sportolók, kikapcsolódni vágyók körében.

Még le sem szedték a lovakat a lószállítóról, de már igen nagy volt az érdeklődés a parkban, amikor pedig elkezdték a közös munkát a Lovas Díszegységgel, az arra járók azonnal előkapták mobiltelefonjaikat és fotózni, videózni kezdték őket.

Fiatal koromban volt egy pillanat, amikor én is lovas rendőr akartam lenni! Közel áll hozzám ez a világ, ráadásul tavaly az a megtiszteltetés ért, hogy dolgozhattunk már együtt egy nagy lovas show-n a Nemzeti Lovas Díszegységgel - mondta Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója, aki bevallotta: bár naponta 4-5 órát lovagol, számára is érdekes tanulmány és tanulság volt felülni arra a 19 éves lóra, amely fiatal kora óta dolgozik a rendőrség szolgálatában.

A sztárok a járókelők szeme láttára úgy hajtottak végre alakzati forgásokat, mozgásokat, hogy arról korábban nem tájékoztatták őket, így valóban testközelből élték át az élményt, amikor a díszegység lovai az őrnagy vezényszavára teljesítették a parancsokat.

- A magyar huszárság 500 éves helytállásáért 2007-ben Magyar Örökség Díjat kapott. A Nemzeti Lovas Díszegység ezt a kulturális értéket hivatott képviselni. Nemcsak a Nemzeti Vágtára való felkészülésünkbe, de hétköznapjaink nehézségeibe és természetesen az élményekbe is beleláthattak a hírességek, megtapasztalták lovaink odaadó készségét, barátságát, fegyelmezettségét és végrehajtási képességét – magyarázta Madarász Róbert őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály vezetője, a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoka.

A Nemzeti Vágta OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamon Kaszás Géza idén is a Kézenfogva Alapítványmegsegítése érdekében küzd a győzelemért. Buch Tibor idén másodszor ül nyeregbe a versenyen, ahol a Down Alapítvány 2. számú Gondozóházának ajánlja fel nyereményét. Pintér Tibor pedig rutinos lovasként indul a vágtán, ahol a Bottyán Equus Alapítványért lovagol.

Fotógalériánk a Városligeti portyáról ≫

2015. szeptember 9.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?