News Photo

Több ezer ember majálisozott Sarkadon

  • 2016. május 05.

Tavaly is sokan kilátogattak, idén azonban közel ötezer ember volt kíváncsi a Nemzeti Vágta első Elővágtájára, melyet a hagyományokhoz híven idén is május elsején rendeztek Sarkadon. A VII. Sarkadi Vágta és Amatőr Nemzetközi Fogathajtó Verseny sikeréhez azonban nemcsak szépszámú közönség, hanem jó idő is társult.

- Meg volt beszélve a Jóistennel, hogy pénteken küldje az esőt, hogy ne kelljen locsolni a pályát. Onnantól kezdve pedig végig verőfényes napsütésünk volt a majálison – mondták a szervezők.

Idén immár hetedik alkalommal rendezték meg a Sarkadi Vágtát, ahol 13 település lovasa szállt versenybe a győzelemért. A tét nem kicsi, hiszen 2016-ban a legjobb három lovas juthat be az Elővágtákról a budapesti futamokra. Sarkadon négy előfutamot indítottak, az elsőben négy lovas indult, a többi háromban pedig három-három. A döntőben az első helyezést Monaco hátán Polyák Nikolett Kartal színeiben érte el, a második Kövesdi Zsolt Hernádkak képviseletében O’Bajan Pinty nevű lovával, a harmadik pedig Molnár Attila lett Jessy hátán Tállya színeiben. Ők tehát biztosan ott lesznek szeptember 16-18. között a Nemzeti Vágtán és képviselhetik településüket a Hősök terén. A szervező település Sarkad, pedig zöldkártyával jutott be a budapesti versenyre.

Becslések szerint 4-5 ezer ember mozgott a Sarkadi Vágta három helyszínén, az Éden-tó, a Piac tér és a lovaspálya között, melyeket körülbelül 20-50 méter választ el egymástól. A jó idő is kedvezett a programoknak, melyek egész nap szórakoztatták a majálisozókat.

Az Amatőr Nemzetközi Fogathajtó Verseny immár 32 éves hagyományra tekint vissza. Idén 33 fogat nevezett, köztük egyes- és kettes pónifogatok, valamint nagy egyes ló és nagy kettes ló kategóriában hajtottak. Romániából Arad, Bihar, illetve Szilágy megyéből képviselték a hajtók országukat, Magyarországról pedig Békés, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéből érkeztek.

A lovas pálya programjai között szerepelt Hamza Viktória szabad lovasidomár bemutatója, a dámalovasok, valamint csikósok produkciója. Színesítette a programot továbbá egy szürkemarha fogat bemutatóval a Hajdú-Bihar megyei Komádiból érkezett Varga Sándor is hagyományos parasztkocsijával.

www.vagta.hu

2016-os Sarkadi Vágta fotógalériánk »

2016. május 5.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?