Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Köszönjük a bátorítást

A Nemzeti Vágta a múlt hétvégén bebizonyította, hogy igenis van létjogosultsága. Magyarországnak szüksége van egy ilyen rendezvényre, és azt hogy ez létrejöhetett, mindenkinek köszönik a szervezők.

Kedves Érdeklődők!

Köszönjük, hogy elhitték, hogy igenis lehet hagyományt teremteni a múlt értékeiből a XXI. században is. Köszönjük, hogy településük címerével és jelenlétével ékesítették ezt az országos vigasságot. Mi, a szervezők is örömmel látjuk, hogy pozitív visszajelzések érkeznek a rendezvényről, sokan bátorítanak bennünket a folytatásra. Külön öröm a számunkra, hogy sok kerület, város és falu nem csak lovasával, és lelkes polgármesterével volt jelen, hanem nagyszámú szurkolótáborával is. Reméljük, hogy jövőre, most már hasznos tapasztalatokat is szerezve, még jobban ki tudjuk elégíteni a résztvevő települések, az indulók igényeit, és újra átélhetjük mindazt, amire igazán büszkék lehetünk.
Nemzeti Vágta 2008
 
Érdekességként megosztanánk Önökkel is, hogy a Hősök terén 6200 négyzetméter, kimondottan lovas események céljára készített, több nemzetközi versenypályán is bizonyított, speciális talajt biztosító granulátumot terítettek le, ezt 70 kamion szállította a helyszínre. A körpálya hossza: 500 m volt, a versenytáv 2 és fél kör, azaz 1250 m. A pályát összesen 1 km kordon vette körül. 65 ember 6 napon át készítette elő a területet, a verseny napjain kb. 2000 ember dolgozott az eseményen a lóápolótól, a kiállítókon, biztonsági szakembereken és vendéglátósokon át, a közterület-fenntartókig. Összesen mintegy 250 ló vett részt a Nemzeti Vágta programjain.
 
Nemzeti Vágta 2008
 
Az első Nemzeti Vágtára 96 település nevezett be, ebből 65 város, 22 község, 6 fővárosi kerület, 1 városrész volt. 2 település közösen nevezett be, egy település pedig kistérségével együtt jött az eseményre. A legaktívabb megye Pest megye volt 10 indulóval, de Veszprém, Bács-Kiskun, és Heves megyéből is várakozáson felüli számban neveztek be a települések. Regionális szinten pedig a Délalföldi régió közösségei mondtak legtöbben igent erre az új kezdeményezésre. Az idei Vágtára 2 másik országból is érkeztek indulók. Hat romániai és egy szlovákiai magyar közösség döntött úgy, hogy itt van a helyük. A döntőben idén a „Kelet” képviseltette magát nagyobb számban, és külön dicséret illeti a Hajdú-Bihar megyeieket, akik két lovast is kvalifikálni tudtak a hatos döntőbe.
 
Nemzeti Vágta 2008


2008-ban Suták Vanda, Nyíregyháza lovasa vihette haza a Vágta díszszablyáját. A bátor leányzó saját, Alexander nevű angol telivérével aratott győzelmet a húszezres nézőközönség előtt. Csaba Lászlónénak, a város polgármesterének már gratuláltak a szerevezők, Nyíregyháza pedig ünnepséget is szervez a díjátadásra.

Nemzeti Vágta 2008 - Suták Vanda, a Nemzeti Vágta győztese

 
A Nemzeti Vágta szervezői köszönik az önkormányzatok és a szponzorok, támogatók ahhoz nyújtott segítségét, hogy ez a rendezvény megvalósulhasson. Hamarosan ismét jelentkezünk, hogy Önök és minden más résztvevő is ismét ott lehessen egy régi-új hagyomány építésénél.