Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Először rendezik meg a Muravidéki Vágtát

Muravidéki Vágta, Pomurski Galop – hirdeti a kétnyelvű honlap és plakát, hogy augusztus 6-án, a szlovéniai Lendván először rendezik meg a Nemzeti Vágta regionális előfutamát. A Muravidék legnagyobb lovas eseménye kulturális és gasztronómiai rendezvény is egyben, ahol mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő kikapcsolódási formát, nem utolsó sorban pedig alkalmat teremt a nemzetiségek baráti összekapcsolódására.

A Muravidéki Vágta megrendezésének ötlete 2015-ben született meg, miután a petesházi Grebenjak Matej a negyedik helyet szerezte meg a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán. Az eredmény felcsigázta társai érdeklődését, többhónapos tervezés és szervezés kezdődött, amelynek eredménye az augusztus 6-i rendezvény.

A Muravidéki Vágta a budapesti Nemzeti Vágta szlovéniai előfutamának számít. Ennek megfelelően két kategóriában állnak rajthoz a versenyzők. Az első a nemzetiségi futam, ahol a muravidéki magyar lovasok mérkőznek meg. Közülük a legjobb három jut tovább a Nemzeti Vágta budapesti döntő futamaira, a Hősök terére. A másik a szlovén futam, amelyen szlovéniai versenyzők indulnak, és a győztes bekerül a budapesti Nemzeti Vágta nemzetközi futamára. A lovasok mindkét számban elődöntőkből kvalifikálhatják magukat a döntőbe.

A programok 10:30-kor kezdődnek, az elődöntők és a döntők között különféle lovasbemutatók szórakoztatják a várhatóan ötezer fős közönséget. A színpadon muravidéki hagyományőrző csoportok mutatkoznak be, a gyereksarokban egész nap játékok várják a legkisebbeket. A versenyekkel párhuzamosan kézműves vásárt tartanak, de a szervezők nem feledkeznek meg a frissítő italokról és a laktató ételekről sem. A késő délutáni díjkiosztó után pedig a felhőtlen szórakozásé lesz a színpad és a rendezvénytér Lendván, a Lipa szállodával szemközti területen. A rendezvény ingyenes.

Nyeregbe, Muravidék! Nyeregbe, Magyarok!

További infók: www.vagta.hu, www.muravidekivagta.si

2016. augusztus 2.