News Photo

Buch Tibor, a dobos huszár

  • 2016. augusztus 30.

Buch Tibor színész-énekes az ország egyetlen huszárdobosa. Már főiskolásként magával ragadta az íjászat, de a véletlenen múlt, hogy végül huszár lett belőle.

Egyik színházi barátjával, amatőr íjászként látogatott el Kaposmérőre, Kassai Lajos lovasíjász birtokára, ahol mindkettejüket elvarázsolták az ott látottak. "Akkor még nem tudtam pontosan, hogy kicsoda Lajos és mit is csinál, de egy pillanat alatt szembesültünk a csodával és azzal az érzésvilággal, ami ott fogadott. Ez annyira megragadott, hogy elkezdtem jobban érdeklődni a lovasíjászat iránt. Eljutottam Serf Andráshoz, a mátyásföldi Ferenc Ferdinánd Huszárbandérium vezetőjéhez, aki mindjárt az első találkozásunkkor levizsgáztatott: Látod ott azt a szalmabálát? – kérdezte. Lőj bele három vesszőt! Miután ez sikerült, csak annyit mondott, hogy ha lovagolni is legalább ennyire tudok, akkor nem lesz semmi baj.

Megkaptam az első feladatot is, mondta, hogy ott van a Bukfi nevű ló, menjek oda és pucoljam le. Életemben előtte nem pucoltam még lovat, erre belvárosi fiúként megkaptam a telep fekete bárányát. Jól fel is szorított a karám oldalához, de végül megtetszett az egész lovas életmód romantikája, a szó jó értelmében vett vadsága. Elkezdtem szépen beletanulni a lovakba, az íjászatba, a hagyományőrzésbe és olyan dolgok történtek meg velem, amikre korábban, a Ferenciek terén élve nem is álmodtam. Serf András olyan férfi-példát mutatott nekem, ami nagyon megérintett. Elkezdtem erősnek, érett férfinak érezni magam, ezt adta nekem a huszárság.

Persze a huszárok nem íjjal, hanem karddal harcolnak, nekem mégsem ez a "fegyver" jutott. Serf András megörült, hogy egy énekes-zenész került a csapatába, és mivel volt már kürtöse, arra kért, hogy tanuljak meg dobolni és így járjunk huszártoborzókra. Így is lett. Az Operettszínház dobosától vettem leckéket és a már korábban megismert Bukfi nyergében én lettem az ország első huszárdobosa. Ő volt az egyetlen ló, amelyik nem ijedt meg a dob hangjától.Ha valaki azt hiszi, hogy könnyű dolga van a huszárdobosnak, az téved: mivel a kezeiben a dobverők vannak, a lábaival kell irányítani a lovat, ami komoly lovas tudást igénylő feladat. Színészként is volt alkalmam lovas szerepeket eljátszani, ami megint másfajta tudást igényel, sokkal kisebb helyen, összeszedettebben kell tudni irányítani a lovat.

A Nemzeti Vágtába, azon belül is a Jótékonysági Sztárfutamba a Nemzeti Lovas Színházon és Pintér Tiboron keresztül került Buch Tibor, aki azt tartja a futam legfontosabb üzenetének, hogy a lovasok - ismertségüket felhasználva - újabb hidat képezzenek a lósport és az érdeklődő nézők között.

"Már előtte is hallottam, hogy a futam messze nem olyan könnyű, mint kívülről látszik, ez egy nagyon komoly, kemény dolog. Ismert emberként nem is az a feladatunk, hogy vérre menő csatát vívjunk, azt megteszik helyettünk mások, nekünk inkább egy helyenként versenynek látszó, de egyébként biztonságos futást kell bemutatnunk, hogy a lovas életmódot, a lovak szeretetét népszerűsítsük” – mondta Buch Tibor.

Fotógalériánk a 2015-ös OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamról »

2016. augusztus 30.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?