News Photo

Parasportolók a Nemzeti Vágtán

  • 2016. szeptember 15.

A Nemzeti Vágtán 2009 óta vesznek részt parasportoló lovasok. Bemutatóikon minden évben több egyesület és alapítvány is szerepel: Bólyból, Szombathelyről, Kaposvárról, Hódmezővásárhelyről, Budapestről, valamint Mosonmagyaróvárról származó sérült lovasok mutatják meg magukat a Hősök terén a Nemzeti Vágta közönségének. A részvételükkel megrendezett műsorban elsősorban az értelmi fogyatékosok lovas versenyein rendezett ügyességi feladatokból láthatnak ízelítőt a nézők, de időről-időre mozgáskorlátozott díjlovasok is bemutatkozhatnak.

Trénereik az ügyességi feladatokat a nagymozgásokat, szem-kéz koordinációt, finommotorikát, és kognitív képességeket fejlesztő feladatok közül állítják össze, igyekeznek a produkciót a Vágtával harmonizáló köntösbe bújtatni. A programot minden esetben szakember kommentálja.

„A mi lovasaink számára már a helyszínre utazás is óriási élmény, közülük sokan a fővárosba sem jutnának el, ha nem lovagolnának, és nem szerepelhetnének ép társaikkal azonos körülmények között ezen az eseményen. Azok a családok, amelyek sérült tagai velünk jöhetnek minden ősszel, már nem is tudják elképzelni a szeptembert a Vágta nélkül” – mondta Wágner Kinga lovasedző, lovasterapeuta.

A parasportolók bemutatóin szereplő lovakat évek óta a mosonmagyaróvári Daniló Sportegyesület biztosítja. Azért nagy kihívás számukra ez a feladat, mert itt a lovaknak igazán extrém körülmények között kell ugyanolyan nyugodtan és megbízhatóan szerepelniük, mint otthon.

2016. szeptember 15.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?