Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Közel 200 millió forint pénzdíjat osztott ki a Nemzeti Vágta

Tizedjére gyűltek össze a Kárpát-medence legjobb lovasai

Nemzeti Vágta lázban égett kedden a Budai Vár: díszruhás huszárok, nemzeti színű szalagot viselő, csillogó szemű trükklovas gyerekek, lovas szakmai tekintélyek és a Kárpát-medence idei legjobb lovasai gyűltek össze egy ünnepélyes alkalomra. Kisorsolták a Nemzeti Vágtára benevezett 72 település indulási sorrendjét, amelyek büszke képviselői bizonyítottak az Elővágták alatt és így megmérkőzhetnek szeptember 15 és 17 között a Hősök terén az ország legjobban várt lovas fesztiválján.

 „Furcsa kimondani, hogy már a 10. Nemzeti Vágta sorsolásán köszönthetem Önöket. Bátran kijelenthetjük, hogy mára az ország bármely kis falujában megkérdezünk valakit, tudni fogja mi az a Nemzeti Vágta.” – így kezdte megnyitó beszédét Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke. Hozzátette, hogy a rendezvény 10 éve alatt több mint 10 millió néző követte figyelemmel az élő közvetítést, másfél millióan látogattak ki a helyszínre, 1000 település vett részt a futamokon, melyeken összesen közel 200 millió forinttal díjazták a legjobbakat.

Lázár Vilmos szerint azonban a számoknál sokkal fontosabb az a hatás, amit ez az állandó, de mellette folyamatosan megújuló közösségi esemény kivált az emberekből.

 „10 év alatt felnőtt egy új Vágta nemzedék. Nincs annál szívetmelengetőbb érzés, amikor az országot járva olyan történetekkel szembesülök, hogy például egy kisgyerek a Nemzeti Vágta hatására kezdett el lovagolni. Az előző generációk lovas hőseinek álmát ezek a pici gyerekek viszik tovább és valósítják meg. Már nem az az álom, hogy Magyarország lovas nemzet legyen, hanem, hogy az maradjon és segítse az országot a felemelkedésben.”

A Nemzeti Vágta elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ehhez a felemelkedéshez a folyamatos megújulás is szükséges, ezért is találnak ki évről-évre olyan versenyen kívüli programokat, amelyek új színnel töltik meg az eseményt. Meskó Zsolt, a Vágta főrendezője három különleges, születésnapi újdonságot emelt ki az idei programból.

 „A szombat esti ingyenes gálaprogramon, a Tüzes Vágtán, a világon egyedülálló módon egyszerre 100 lovas huszár fog majd bemutatót tartani tüzes fáklyákkal a kezükben és egy látványos, lángoló épületekkel teli csatajelenet is megelevenedik a Nemzeti Vágta kivilágított versenypályáján. A Győri Ördöglovas iskola tanulói Tóth Szilárd vezetésével szintén egyedi, külön a Nemzeti Vágtára készült produkcióval érkeznek 50 legjobb lovasukkal. Felejthetetlen élménynek ígérkezik az ország legnagyobb szabadtéri táncháza is, amihez kortól és képzettségtől függetlenül bárki becsatlakozhat az esti fényekben úszó Hősök terén. A táncházra több mint 1000 profi táncos is érkezik az ország minden szegletéből.” – nyilatkozta a főrendező.

Hamarosan kiderül tehát, hogy a jövő évi sorsoláson a győztes zászlók sorához mely település csatlakozik tizedikként. Lázár Vilmos szerint azonban nem csak a győztesek a hősök, hanem mindenki, aki büszkén és reménytelve odaáll a rajthoz a lovával, akár egy Elővágtán, akár a Nemzeti Vágtán, hiszen ezek a hősök a Vágta igazi motorjai.

Aki nem tud kilátogatni a helyszínre, mindkét nap élőben követheti a legfontosabb eseményeket a Duna TV-n és a Nemzeti Vágta ideje alatt működő online Vágta Rádión az esemény honlapján.

Részletes program és további információk: www.vagta.hu/

Fotógalériánk az Előfutam sorsolásról »

2017. szeptember 6.