Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Női győztes a 14. Nemzeti Vágtán – Szabadka lovasa, Szabó Nikolett diadalmaskodott

Szoros küzdelemben a szabadkai versenyző, Szabó Nikolett nyerte meg a 2021-es Nemzeti Vágtát Licino Pipacs nevű lova nyergében. A Millenniumi emlékmű helyszínén, a Hősök terén megrendezett kétnapos eseményena verseny mellett több lovas és hagyományőrző lovas produkciót élvezhetett a közönség a hétvégén az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként.

„A mese életre kelt! - mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke, miután az október 3-i döntőn a fiatal szabadkai lovas egy rendkívül erős mezőnyben, elsőként ért be a célba és így ő vihette haza az ötmillió forintos fődíjat, valamint a Vágta Vándordíjat, az 1848-as huszárszablyát. - Ezúttal a mesekönyvből Nikolett lovagolt ki, aki ma reggel talán még nem is sejtette, hogy délután ő emeli majd magasba a győzelmet jelentő díszkardot. Fantasztikusan versenyzett, csodálatos volt az összhang ló és lovasa között” – tette hozzá.

A Szabadkát képviselő lovas mögött második helyen a Heves színeiben versenyző korábbi többszörös győztes Nagy Arnold, harmadik helyen pedig a farkaslakai Tamás Csaba vágtatott át a célvonalon. Utóbbi szintén történelmet írt, hiszen így végre székely lovas is felállhatott a dobogóra a Nemzeti Vágta döntőjében.

A verseny a kishuszárok esetében is izgalmason alakult: Hajdu Fanni és Nárcisz Orosházát képviselve nyerték a Kishuszár Vágtát, míg másodikként a csörögi Friebert Bernadett futott be a célba. A harmadik helyezést a kishegyesi Erdei Anna Dorka szerezte meg.

 
 

A Jótékonysági Sztárfutamban első helyen Bács Péter végzett, aki nyereményét a Bottyán Equus Lómenhely Állatvédelmi Alapítványnak ajánlotta fel. A Nemzetközi Futamban a cseh Lukáš Vladyka állhatott fel a dobogó legfelső fokára, őt követte Tanishka Khatakoar India, majd harmadikként Jana Scherfler Ausztria képviseletében. A népszerű Fogatvágta versenyszámban Tieger Endre a sütvényesi ménes képviseletében nyert ismét. A második az ottlakai ménes és Makoviczki Richárd, míg a harmadik a köncsögi ménes színeiben induló Nagy Gábor lett.

Az idei év különleges jelentőségű a magyar lovas életben, hiszen Magyarország olyan fontos nemzetközi professzionális lovas versenyeknek adott otthont, mint a Lovastorna Világbajnokság és a XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság. A magyar lovas tradíciókra építő Nemzeti Vágta rendezvénye pedig az amatőr lovaglás és a lovas sportok népszerűsítésében vállalt szerepét töltötte be sikerrel idén immár 14. alkalommal.

További képeinket megtekinthetik a Képgalériánkban »

2021. október 4.