Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

„15 éve tölt el büszkeséggel a szerepem!”

Interjú Székely Tiborral, a Nemzeti Vágta főkapitányával

Idén 15. évfordulóját ünnepli a Nemzeti Vágta! A jeles dátum alkalmából a Vágta központi alakjaival, a magyar hagyományőrző huszárokkal készült interjú-sorozattal készültünk, hiszen a rendezvény egyik célja, hogy a magyar huszárságnak, huszár hősöknek állítson méltó emléket. Elsőként ki mást is kérdezhettünk volna a Vágtás élményei kapcsán, mint Székely Tibort, a Nemzeti Vágta főkapitányát, aki a kezdetektől a csapat fontos tagja.

Hogyan jött az életedbe a hagyományőrző munka/misszió? Mi volt ennek az előzménye? Kérlek, mesélj erről egy kicsit!

1995-től dolgozom a huszár hagyományőrzésben, de már előtte is folklórral foglalkoztam: a Bihari János Táncegyüttesnek – illetve más művészeti együtteseknek - voltam sokáig a menedzser-igazgatója. Végül a Honvéd együttes akkori vezetője hozott össze az épp fejlődésnek induló Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel, akik kérték a segítségemet, szakmai tapasztalataimat. Gyerekkoromtól lovagoltam - ezt is tudták - így természetes volt, hogy a folklór és a néptánc után, huszárként folytatom tovább a működésemet.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Nemzeti Vágtával? Mit jelent a Nemzeti Vágta főkapitányának lenni?

Amikor először megszólítottak a Vágtával kapcsolatban, akkor már a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség egyik vezető tisztségviselője voltam. Ez a 2000-es évek elején történt, még az első Vágta megrendezését megelőző évben, amikor kezdtek kirajzolódni az első tervek. Ekkor már részt vehettem az első beszélgetéseken, amikor minden részletet megterveztünk attól kezdve, hogy hogy nézzen ki a versenyző a pályán, odáig, hogy hogyan lehet mindemellett balesetmentes, biztonságos az egész, hiszen ez nem egy hagyományos galoppverseny. Megfogalmazódott a cél: a nemzeti összefogás, a magyar kultúra ünnepe és hagyományaink felelevenítése lesz a rendezvény középpontjában, amellett, hogy népszerűsítjük a lovassportokat, és visszahozzuk a köztudatba a tényt, hogy a magyar egy igazi lovas nemzet. A Nemzeti Vágta emellett a kistelepülések, a vidék ünnepe, egy turisztikai és országimázs program is egyben.

A Vágta főkapitányi tisztséget a huszár hagyományőrzők egyik vezetőjeként nagyon szívesen vállaltam el, hiszen a Nemzeti Vágta az első pillanattól a magyar huszárságnak szeretett volna emléket állítani, a hagyományőrzés pedig az egyik legfontosabb célja és értéke a rendezvénynek. Főkapitányként a magyarországi huszár és katonai hagyományőrzőket képviselem és jelenítem meg. Ez a megtiszteltetés inkább nekik szól, mint nekem személy szerint. Nagyon nagy büszkeséggel vállaltam ezt a szerepet. Feladatom még őrködni a verseny tisztasága, minősége felett, illetve tulajdonképpen a bajtársaimmal együtt mi adjuk az arcunkat a Vágta promóciójához.

Ezen kívül az, hogy a verseny egyik jelképét, fődíját, az 1848-as huszárszablyát (melyet Kedves Gyula, a Vágta történésze választott ki) minden évben érinthetem és én adhatom át a győztesnek, az is egy fantasztikus dolog.

És hogyan emlékszel vissza az első Nemzeti Vágtára? Milyen érzések voltak benned, milyen élmény volt?

Megrázóan szép élmény volt. Emlékszem, rendkívül ünnepélyes és fantasztikus volt az első találkozás a közönséggel. Akkor és azóta is megrendítő élmény felmenni arra a bizonyos Vágta-dombra és elmondani a nyitóbeszédet. Ilyenkor, mikor várok a soromra a kezdésnél és végignézek a Vágta Korzón, a sok-sok emberen - az egy igazán különleges és felemelő érzés. Ma már ráadásul még többen érdeklődnek és jönnek el, jobbak a feltételek a helyszínen, így jobban tudunk együtt ünnepelni is.

 

Idén 15 éves a Vágta, ezalatt a 15 év alatt a szervező csapat sok mindent megélt együtt. Mik voltak azok a kiemelkedő események, emlékezetes pillanatok, amikre a legszívesebben gondolsz vissza?

Szerencsére sok ilyen volt! Nekem az egyik legemlékezetesebb az első Székely Vágta volt az Óriáspince-tetőn, az egy óriási élményt jelentett! Élőben közvetítette akkor a televízió, nagyon sokat beszélgettem az ott élő magyarokkal. Románul mondtam a köszöntő beszéd egy részét, ami vastapsba torkollott. Megható volt az is, amikor első alkalommal rendeztünk Elővágtát Szabadkán, a Vajdaságban. 11 órakor még szinte senki nem volt a helyszínen a rendezőkön kívül, és egyszer csak délre megtelt a pálya, délutánra pedig 8-9000 ember látogatott ki a versenyre. Ott is hihetetlen élmény volt megtartani a nyitóbeszédet.

És még valami: az első bevonulásunkhoz kötődik egy kedves élmény, ami Kassai Lajossal kapcsolatos. Ugye a Vágtán mindenféle korszak lovasai megjelennek, többféle lovas bemutatót láthat a közönség. Ilyen a Kassai Lovasíjászat bemutatója is. Az első rendezvény után kaptam egy pár soros levelet magától Kassai Lajos bajtársamtól (a Kassai Lovasíjász Iskola bemutatói a kezdetektől a Nemzeti Vágta részét képezik – a szerk.), aki azt írta: megkönnyezte a beszédemet és az ünnepélyes bevonulást. Az a pár sor nagyon sokat jelentett, azóta sem kaptam ilyen levelet, és büszke vagyok rá, hogy vele együtt gyakorolhatom ezt a csodálatos, hagyományőrző munkát. Személyesen a legnagyobb büszkeségem még, hogy a Nemzeti Vágta 10 éves évfordulója egybeesett a szövetségünk 25 éves évfordulójával. Akkor 195 lovassal és 350 gyalogos hagyományőrzővel voltunk jelen a megnyitón. A fáklyás karüsszelünk óriási siker volt! A Vágtánál jobb reklámot nem is találhatnánk ennek az elkötelezett kulturális tevékenységnek, amit mi képviselünk. Úgyhogy vannak nagyon különleges élményeim az elmúlt 15 évből!

Zárásul kérlek mondd el: miért tartod fontosnak ezt a rendezvényt? Mit üzennél annak, aki még sosem volt Nemzeti Vágtán: miért jöjjön el a Hősök terére idén?

Ez egy óriási ünnep: a magyar kultúra, a hagyományok, a vidék, a lovasok – vagyis a nemzeti összetartozás ünnepe. A kezdetektől máig óriási fejlődésen ment keresztül a Vágta: a sokféle lovas és hagyományőrző bemutatón túl, most már nemzetközi hírneve is van a rendezvénynek, évek óta sikerrel zajlik külföldi lovasok részvételével a Nemzetközi Futam is. Nagyon jó látni évről-évre a résztvevő települések lelkesedését is, akik szívvel-lélekkel készülnek versenyzőikkel, és persze hagyományőrző sátraikkal is a Vágta Korzóra. Itt lehetőségük van bemutatkozni, és megismertetni magukat a nagyközönséggel: a Vágta olyan fórumot biztosít ezeknek a kistelepüléseknek, ahol a helyi kultúrát, népművészetet, gasztronómiát, történetüket oszthatják meg az érdeklődőkkel. Fontos azt is kiemelni, hogy az ifjúságnak is mennyire kiemelt szerepe van a rendezvényen: a Kishuszár Vágta évek óta az egyik legnépszerűbb programja a versenynek, ráadásul idén a fiataloknak, az utánpótlásnak dedikáljuk az egész eseményt. Mindig nagyon büszkén adom át a kishuszár győztesnek járó Pál Albert mester által készített huszártarsolyt, a gyerekek fődíját, ami szintén egy gyönyörű jelkép.

Szívből remélem, hogy még sokáig töretlen lesz a Vágta története és sikere, és hogy az életem végéig viselhetem ezt a megtisztelő szerepet és címet - a Vágta főkapitányét.

2022. július 7.