Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Lovas etikett, lovas divat korokon és országokon át – Harmadik rész

Az előzőekben kiderült, hogy milyen szerepet töltött be a magyar huszár az európai lovas divat formálódásában. A következő rész arra fog fókuszálni, hogy mit érdemes tudnunk a témával kapcsolatban a világ másik felén és, hogy milyen szerepet töltött be a ló a 19. század Európájában.
 
 
 
A jellegzetes, - amerikai filmekből már jól ismert - western stílus a marhák vagy egyéb állatok körüli munkákból alakult ki. A cowboyok ruhadarabjai (western csizma, western kalap, bőrszíj, övcsat, amerikai nyakkendő, bőrnadrág, bőrmellény) formája úgy alakult ki az idők folyamán, hogy a viselőjük a lehető legkényelmesebben tudja végezni a munkáját. A farmernadrág jól bírta a gyűrődést a nehéz fizikai munka során. A kalapok nemcsak a hideg és eső ellen tettek jó szolgálatot, hanem a naptól is védték viselőjüket. A western csizmákat a legerősebb bőrből készítették, hegyes orra azért alakult ki, hogy a láb könnyebben belecsússzon a kengyelbe, a csapott sarok pedig megkönnyítette a járást a köves homokos sivatagban.
 
 

    Ez alatt a jó öreg kontinensen, a lovakat a nemes urak inkább a vadászathoz használták. A vadászat célja a 19. századra megváltozott: már nem az étel megszerzése, hanem a vad sportszerű üldözése, a szép lovaglás, a fair play volt a cél. A magyarországi lovas vadászatok átalakulásában döntő szerepe volt gróf Széchenyi Istvánnak, aki angliai utazása után itthon is megszervezte a korszerű falkavadászatokat.
 
Az időutazás a lovas etikett világában a szigorú angol szabályokkal fog folytatódni a következő részben!
Addig is naprakész információk a Nemzeti Vágta hivatalos Facebook profilján és a www.vagta.hu -n!