Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Lovas etikett, lovas divat korokon és országokon át – Negyedik rész

Az előző részből megtudhattuk, hogy az angol divat szabályai jelentősen beivódtak a lovasok szokásaiba a nemesség által. De mit is takart mindez?


forrás: sidelinesnews.com
 
Az angol minta igen szigorú volt, és ez a külsőségekre és a viselkedési szabályokra is egyaránt vonatkozott. A vadász ruhák stílusa, a kabát színe attól függött, hogy éppen milyen vadra vadásztak. A rókavadászathoz a vörös frakk, míg a szarvas vadászathoz zöld, más vadakra szürke frakkot vettek fel. Ha a lovas valamilyen falkatársaság tagja volt, úgy annak egyenruháját volt köteles viselni, így az egyes társaságokat az eltérő gallérok, illetve a réz- vagy aranyozott gombok különböztették meg egymástól. A fejfedő egységesen fekete cilinder volt. Kobakot (fekete bársonyból készült, keményített lovaglósapka) csak a személyzet hordhatott. A nadrág színe fehér, míg a csizmáé fekete, barna kihajtással ("kapni"), kesztyű fehér, vagy barna bőr. A legelegánsabb viseletnek a sárga szarvasbőr mellény számított. Az öltözékhez tartozott még egy pálca, amelynek legalább 50 cm hosszúnak kellett lennie.
 

forrás: sidelinesnews.com

Manapság már nem ilyen szigorúak az öltözködési és viselkedési szabályok. A lovaglás már nem számít „úri” sportnak, bár egy-egy öltözék kiállítása ma sem olcsó.

Időutazásunk a lovas etikett világába következő részében a „dámalovas hölgyek” sajátosságait tárja fel!

    Addig is naprakész információk a Nemzeti Vágta hivatalos Facebook profilján és a www.vagta.hu - n!