Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Lovas etikett, lovas divat korokon és országokon át – Ötödik rész

Az angol lovas divat szigorúsága a hölgyeket is érintette a múltban, de a bemutatók alkalmával ma is be kell tartaniuk néhány régi szabályt. De melyek ezek?


forrás: Magyar Dámalovas Egyesület

 

A lovas hölgyekre is hasonlóan szigorú szabályok vonatkoztak, mint a vadászurakra. Az 1930-as évekből származó hagyományokat a mai „dámalovas-hölgyek”-nek is be kell tartaniuk a bemutatókon. A kosztüm egy lovagló zakóból és a különleges lovagló szoknyából áll. A szoknya alja a földhöz képest párhuzamosan fut, nehéz anyagból kell készülnie, hogy ne lebegjen és a hölgy jobb lábujja sose látszódjon ki a szoknya alól. A kosztüm szegélye nem érintheti a ló hátát. A lovarnő amennyiben cilindert visel, csak egyszínű kosztümöt szabad viselnie, kötelező hozzá a fátyol, alatta konty. Kötelező viselet még a csizma és a kesztyű is, melynek színe világos barna.

 


forrás: Magyar Dámalovas Egyesület

 

Gyönyörű lovas hagyományaink vannak, érdemes felidézni, emlékezni és újra feléleszteni ezeket a különleges értékeinket. Kiváló színteret ad ennek a Nemzeti Vágta, ahol közelebbről is lehetőségünk nyílik megcsodálni az aprólékosan elkészített lovas felszereléseket, kiegészítőket, öltözékeket.

 


forrás: Magyar Dámalovas Egyesület

 

Idén is Nemzeti Vágta, Szeptember 14 – 18, Budapest, Hősök Tere

 Kövessen minket a Facebookon vagy a www.vagta.hu -n!

 
forrás: Magyar Dámalovas Egyesület


forrás: Magyar Dámalovas Egyesület