Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Palóc Vágta palóc hagyományokkal – Augusztus 18.

Országos hírnévre vágynak, s dicsőséget szereznének településüknek az augusztus 18-i Palóc Vágta lovasai is. A Nemzeti Vágta következő előfutamát a Nógrád megyei Kozárdon, az Almavölgyben rendezik meg.

Különleges helyszín és hangulat várja a Kozárdi tó partjára kilátogatókat szombaton: a Nemzeti Vágtán indulói közé delegáló futamok izgalma mellett a palóc hagyományokkal, ételekkel is megismerkedhet a közönség.
Ez az elővágta a palócföldi települések legnagyobb lovas versenye: a magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú futamokon megjelenik a palócokra oly’ jellemző virtus és erő, szorgalom és büszkeség. A lovasok öt megyéből érkeznek majd, hogy nemes versengésben vívják ki az indulási jogot a szeptember 15-16-i, fővárosi versenyben való szereplésre. A szűkebb térségre – Nógrád és Heves megye, valamint a Felvidék déli része – egyre inkább jellemző, hogy visszatérnek lovas hagyományok, régen a palóc gyerekek már hat-hét éves korukban megtanultak lovagolni. Fellendülőben van a lovas oktatás, számos lovarda nyílt, így a szervezők remélik, sokan állnak majd a startvonalhoz, s a közönség is nagy számban kilátogat majd az eseményre. A selejtező futamok 10.30-kor kezdődnek, míg a döntőre délután fél ötkor kerül sor.

 

 

A Palóc Vágtát színesíti az a vásári forgatag, mely bemutatja a vidék értékes kultúráját, hagyományait, portékáit. A Palóc piacra Palócföld és Észak-Magyarország, illetve az Észak-Alföld, valamint a Felvidék kézművesei hozzák el termékeiket. Eljönnek a magyar vidék gazdái kiváló helyi portékáikkal, a kozárdi gyümölcsökkel, lekvárokkal, mangalica és szürkemarha termékekkel, juh-, tehén- és kecskesajtokkal, amelyekhez igazi mátraaljai, bükkaljai, egri és tokaji borokat hoznak majd a borosgazdák. A helyszínen palóc ételekkel, a palóc népviselettel is megismerkedhet a közönség, míg a díjátadásban a nemrég megválasztott Palócföld Szépe, Vincze Szandra segédkezik majd.

A szervezők számos szórakoztató lovas-, kulturális és zenei programról is gondoskodnak. Bemutatkoznak huszár hagyományőrzők, íjászok, míg a versengő térségek dalait, táncait, zenéjét helyi csoportok, művészek adják elő. A Palóc Vágta egyik látványos programja lesz a hagyományokat hűen bemutató palóc lakodalmas. A gyerekeknek a vásári hangulat mellett játékprogramok, horgászat és csónakázási lehetőség kínál kellemes időtöltést, szüleik tombolán gazdagodhatnak értékes nyereményekkel.

További információ és a részletes program a www.palocvagta.hu weboldalon található.

 

  

 

Képgalériánk a 2010-es Palóc Vágtáról > >>

 

 
2012.08.17.