Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Izgalmas döntő, finom étkek a Palóc Vágtán – augusztus 18.

Palóc hagyományokkal, ízekkel várta közönségét a Palóc Vágta, melyet augusztus 18-án első ízben rendeztek meg. A Nógrád-megyei Kozárd adott otthont az eseménynek. Az Almavölgyben közel háromezren voltak kíváncsiak a futamokra, valamint a kulturális- és gasztronómiai programokra.

A Palóc Vágtára tizenegy település nevezett: Alsótold, Balatonszemes, Egyházasdengeleg, Erdőkürt, Heréd, Hollókő, Kozárd, Nagykökényes, Szorgalmatos, Szilaspogony és Mezőgyán. Négy selejtezőt rendeztek délelőtt, innen lehetett a délutáni döntőbe kerülni. A negyedik futamon egy kizárás történt, mely - a helyi közönség nagy bánatára - épp a Kozárdot képviselő lovat és lovast érintette. A ló ugyancsak nagy szabadságra vágyott már a verseny előtt is, mert a lovasát elhagyva legalább két kilométert futott a Bézma hegy aljáig….
 
  

Az izgalmas előzésekkel, „kiszorítósdival” fűszerezett döntőben végül a Szilaspogony színeiben induló Eszenyi Róbert Marcos nevű lovával futott be első helyen, míg másodikként Mezőgyán lovasa Marik Máté Grenada hátán ért célba. Így ők ketten, illetve a rendező település jogán Kozárd új lova és lovasa már biztosan ott lesznek a Nemzeti Vágtán, szeptember 15-16-án a budapesti Hősök terén.

A szervezők elmondták, várakozásaikat felülmúlta mind a verseny izgalma és a közönség nagy száma: nagyon örültek annak, hogy a meleg ellenére ilyen sok érdeklődőt köszönthettek a helyszínen. Nagy sikere volt a helyi termék- és kézműves Palóc piacnak, szenzációs műsort adott a népzenét popzenei elemekkel vegyítő Ciráda zenekar, s a komáromi Hamza Viktória szabadidomítási bemutatóján is ámult a közönség. Természetesen a finom étkeknek sem lehetett ellenállni: az egyik kozárdi gazda szürkemarhából főzött pörköltet, de a palócgulyásnak, és a sztrapacskának is nagy keletje volt. Remélhetőleg Kozárd elhozza büszkeségeit a Vágta Korzóra is.
 
 
 
A palócok híres konyhatudományukat most egy verseny keretében is megcsillanthatják, sőt, nem csak ők, hanem az eddig nevezett összes település részt vehet a Nemzeti Vágta, valamint a nosalty.hu születésnapi tortaversenyén. Szeptember 1-ig várják a pályamunkákat, melyekből aztán egy szakértő zsűri fogja kiválasztani, mely édesség legyen az ötéves évfordulóját ünneplő Nemzeti Vágta születésnapi tortája.
 
 
 
 

 

 
2012.08.18.