Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Kitartóan edz a címvédő

Mivel a szabálymódosítások miatt telivérek nem indulhatnak, így a tavalyi győztes Molnár Gyöngyinek is új ló után kellett néznie. A címvédő szerint az idei verseny kiszámíthatatlan lesz, hiszen míg a versenylovak teljesítménye mérhető volt, addig a félvéreknél inkább az állat természete dominál majd.
Sikerült megtalálni Malőr utódját, az új nyerő lovat?
 
Reménykedem benne, de az biztos, nagyon nehéz volt jó lovat találni. Samy-vel már futottunk egyet a Festetics vágtán, Gyenesdiáson, és azóta gőzerővel edzünk. Egy hónapig külön tréningezték, és utána hoztam csak el ide hozzánk Érsekhalmára.  Egy nyolcéves herélt magyar félvér fajtáról van szó, aki sokkal inkább családi kedvenc volt eddig, mintsem versenyló. A korábbi tulajdonosa főképp bemutatókra használta, gyorsasági számokban ritkábban állt rajthoz. Attól függetlenül, hogy jó erőben van, olyan intenzív munkát nem bír el, mint egy telivér, s igazából majd a verseny dönti el, hogy mire képes, én mindenesetre bízom a jó szereplésünkben.
 
 
Egész nyáron edzenek, a hőségben azért kicsit kíméletesebb lehet a tempó…
 
A nagy meleg miatt hajnali fél öttől hatig futunk, a tréningezés leginkább az állóképesség fokozásáról szól. A ló számára ez nem probléma, arra kell csak odafigyelni, hogy a táplálék bevitele után legyen egy félóra pihenője. Nekem sem okoz gondot a korán kelés, így legalább meg tudom oldani az edzéseket mielőtt a gyermekeim felébrednek. A lovaink fedett, árnyékos helyen vannak, így bírják a meleget. A fejüket szoktuk többször lemosni, az egész testüket azért nem vizezzük, mert sok a bögöly, és a rovarok jobban zavarják az állatokat, mint a magas hőmérséklet.
 
 
 
Mire számít a versenyen? Meg lesz a címvédés?
 
Bevallom, teljesen kiszámíthatatlannak tartom az idei futamokat, hiszen új szabályok léptek életbe. A telivérek teljesítménye mérhetőbb volt, az idei lovaknál a természetük lesz a domináns. De ettől még izgalmasabb a verseny. A lovasoknak sokkal jobban koncentrálniuk kell, fejben nagyon ott kell lenni. Én tulajdonképpen ugyanúgy készülök, mint tavaly. Összhang és koncentráció, ha ez a kettő megvan, nagy baj nem lehet.
 
 
A tavalyi győzelemért járó jutalmat mire sikerült elkölteni?
 
A huszárszablyát is megemlíteném, ám mivel az egy vándordíj, április végén, ünnepélyes keretek között visszaadtuk a vágtakapitánynak, de természetesen a Bajai kistérség színeiben szeretnénk újra visszaszerezni. A többmillió forintos pénzösszeget még nem költöttem el, de mindenképpen valamilyen hasznos célra szeretném felhasználni.
 
 
2012.09.05.