Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Hatvani Vágta a Nemzeti Vágta 50. előfutama

Első alkalommal rendezik meg június 30-án a Hatvani Vágtát, a Nemzeti Vágta 50. előfutamát. A lovassportok népszerűsítése, a nemzeti hagyományok megőrzése és ápolása mellett kézműves foglalkozás, íjász bemutató és bábszínház várja az érdeklődőket.

 
A június 22-én indult Hatvani Nyár rendezvénysorozatának kiemelt nyitó programja az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Hatvani Vágta, a Nemzeti Vágta 50. előfutama, amelyet június 30-án, vasárnap a hatvani Népkertben rendeznek. A 10 órakor kezdődő rendezvényt Hamza Viktória suttogó, Buck Viktor lovasbemutatója, íjász bemutató, Kishuszár illetve céges futam színesíti. A gyermekeket Pajtaszínház is várja, ahol kézműves foglalkozás, Ládafia Bábszínház, Esztam Zenekar és a Hatvankodók Néptáncegyüttes fellépése szórakoztatja őket.


Hatvanban a lovas versenyek nagy múltra tekintenek vissza. Korabeli leírások szerint a hatvani akadályugrató megmérettetés, különféle lovas játékok és bemutatók nem csak a hatvani, de a vidéki közönség számára is kiemelkedő látványosságnak számítottak. Ide sorolandó a hatvani lovas hagyományok egyik kiemelkedő jelentőségű eseménye az 1849. április 2-i Hatvani Csata, amelyet a dicsőséges Tavaszi Hadjárat nyitányaként tartanak számon.

 

 


2008-ban indult útjára a Nemzeti Vágta, amely azóta minden évben az ország egész lovas közösségét megmozgatja. A Hatvani Lovas Egyesület már négyszer képviselte a várost az országos döntőn, idén pedig ötödik alkalommal indul a versenyen. A hatvani versenyző, Vaka István 2012-ben az előkelőnek számító 25. helyen végzett Budapesten. Idén viszont hazai pályán szurkolhatunk a hatvani lovasnak.


Emellett már szombattól az első ízben megrendezendő Dísznövény Kertészeti Kiállítás és Vásár, valamint vidámpark is várja a kikapcsolódni vágyókat a Népkertben.

Program:
10:00 Hatvani Vágta megnyitója 
10:30 Hamza Viktória lovasbemutatója
11:00 Előfutamok
13:00 Boldogi Huszár és Hagyományőrző Egyesület huszárbemutatója
13:30 Kassai Lovasíjász Iskola – Endzsel törzsének bemutatója
14:00 Céges futam
14:30 Buck Viktor jászberényi csikós lovasbemutatója
15:00 Kishuszár futam
17:00 Hatvani Vágta döntője
17:30 Eredményhirdetés

Pajtaszínház programok gyermekeknek
11:00 kézműves foglalkozás
        interaktív játék Százszorszép kaland
15:00 Esztam Zenekar
17:00 Ládafia Bábszinház
18:00 Hatvankodók Néptáncegyüttes

 

 

2013. június 26.