Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Székely Vágta I. középfutam indulói

I. KÖZÉPFUTAM INDULÓI:

 

1. Szotyor
Ez a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó falu kiváló zöldségtermesztőiről és kályharakó mestereiről hires. Itt a kertészkedést az 1920-as évek végén egy bolgár kertész honosította meg.  A főút mentén magasodó református temploma 1816 és 1825 között,  az 1802. évi földrengés által megrongált korábbi vártemplom anyagából épült. Régi harangja 1426-ból való.A település építészeti emlékei közül említést érdemel a Nagy-kúria. Ennek az udvarháznak az 1848/49-es szabadságharc idején Szotyori Nagy Tamásné szül. Vajna Terézia volt az úrnője, aki az ellenségtől meg nem riadva maga is kiment a harcvonalba honvéd fiát keresni, menedéket adott üldözött hősöknek, majd a szabadságharc bukása után csomagokat küldött a börtönbe zárt raboknak. Ebben a kúriában háromszéki korteskörútja alkalmával 1884-ben Jókai Mórt, majd 1887-ben Mikszáth Kálmánt látták vendégül.

2. Gidófalva
Gidófalván született Czetz János az Argentin Katonai Akadémia megalapítója. A nevezett akadémiának 55 éven keresztül igazgató-parancsnoka volt. Az ő emlékére kísérletezte, és emlékére létrehozta bodosi Budai József pomológus a  Czetz-almát.Idegenforgalmi érdekesség református vártemploma. A román kori hajófala megmaradt, gótikus és reneszánsz kori emlékeket őriz. Lőréses kaputornyán emelkedik messze ellátszó harangtornya. Cintermében emlékkopják, emléktáblák idézik a magyar történelmi eseményeket.A falu melletti Bábolna árkának völgyfejében van Háromszék egyetlen szelídgesztenye ültetvénye. A Kecskés-árokban találhatók azok a Dreissensia névre hallgató kagylókövületek, melyek háromszéki kecskekörmök néven kerültek be az őslénytani irodalomba.

3. Csíkszentkirály
Csíkszeredától 7 km-re délkeletre, az Alcsíki-medence északi végénél, az Olt két partján, a Zsögödi-szoros előtt, Zsögöd és Csíkszentimre közt fekvő település. Területe négy egykori falvat ölel magába: Csíkszentkirály, Tiva, Poklonfalva és Kencseszeg.Nevét Szent István királynak szentelt középkori templomáról kapta.Ősidők óta lakott hely. Területén kő-, bronz-, vaskori és a Sütőkertben végzett ásatások során Árpád-kori telepek nyomaira bukkantak. Andezitbányájában 1954-ben 14 darabból álló dák ezüstkincsleletre, egy ivókészletre leltek.[2]A település nevét 1332-ben Sancto Rege néven a pápai tizedjegyzékben említették először. 1566-ban Zent Kyraly, 1567-ben Zent kiralij, 1614-ben Szentkirály néven írták. 1614-ben végzett összeíráskor Szentkirályon 138 családfőt számoltak össze.1694-ben a falu mellett futamították meg a Csíksomlyónál megvert tatár sereget a csíki székelyek, 8000 székely foglyot szabadítva ki. 1720-ban Léstyán Mózes katolikus paptanár nevét említette egy oklevél.1910-ben 1606 lakosából 1601 magyar volt, melyből 1537 római katolikus, 38 görög katolikus, 21 református volt. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Alcsíki járásához tartozott.

4. Kovászna
Neve is a szláv eredetű „kvasz” szóból ered, ami savanyút jelent. Az 1968-ban megejtett romániai megyésítés alkalmával, ez a település adta az egykori Háromszék vármegye új nevét. Költői túlzással az  „ezer borvizek városa” névvel illetik. Neve leginkább az ásványvizekkel és a gyógyfürdőkkel kapcsolatos irodalomban jelenik meg, mert altalaja nagyon gazdag savanyúvizekben, ugyanis itt halad át a Kárpát-kanyar mély törésvonala, amely mentén gyakran jelentkeznek a rendkívül erős földrengések. Érdekes megfigyelés, hogy a földrengések előtt néhány nappal a mélyből feltörő borvizek zavarossá válnak. A Horgász-forrás vize 1882-ben a Triesztben megrendezett kiállításon aranyérmet kapott. Jelenlegi ásványvizeit ivókúrában és fürdők formájában használják korszerű kezelőbázisokban, széndioxidos gázfürdő (mofetta) és gyógyszeres mellékkezeléssel. Ebben a városban működik Délkelet-Erdély legkorszerűbb szívkórháza.Kovászna feletti Tündér Ilona várat óriások építették, tündérek laktak benne.  Pincéjében tartották a kincseket. A pince ajtaja csak minden hét esztendőben nyílott ki egy alkalommal. Aranyhíd kötötte össze a közeli Sóstó-tetői várral. Amikor unatkozott, akkor az aranyhídon sétálgatott a szépséges Tündér Ilona. Egyszer csak eltűntek a tündérek, el Tündér Ilona is, az óriások is. Csak emlékük maradt: Tündérvölgy.

2013. július 13.