Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Vágtára készülnek a lovasok

Lovas lázban ég a régió. A zobnaticai lóversenypályán 20 lovas ül nyeregbe 27-én. Topolya és Kishegyes községek lovasai is aktívan készülnek már a Vajdasági Vágtára.

Cékus Árpád és lánya, Lenke – mindketten a lovak szerelmesei. Ők a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamának kishegyesi indulói. Árpád Majra nevű, deres holsteini lovával versenyzik. „Rövid ideje foglalkozom lovakkal. Megfigyelek mindenkit, akik nagyobb tudással rendelkeznek, de azért én is kialakítottam saját elméletemet.

Dajka, a lipicai kanca nem örül a szereplésnek. Topolyai gazdája, Olga Sdrić nem nagy reményekkel, de a verseny drukkjával várja a futamot. „Nem tudom, milyen esély van valamilyen eredményre, mert biztosan első osztályú lovak és lovasok is lesznek. Én amatőrnek számítok ebben a sportban.

 

Bácskossuthfalván az elmúlt években feltörekvőben van a lovassport. Négyen vágtáznak majd innen jövő szombaton. „Hetente 4-5 alkalommal lovagolunk. 1300 méteres a pálya, amit majd le kell, hogy szaladjon. Mi ezt a távot levágtázzuk naponta” – mesélte a bácskossuthfalvi Borsódi Csongor.

A Nemzeti Vágta előfutamán kívül páros fogathajtókat, kettes és négyes fogathajtókat és a bugacpusztai csikósok hagyományos bemutatóját is láthatja majd a zobnaticai közönség jövő szombaton.

Forrás: pannonrtv.com

2013. július 25.