Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Súr község a Nemzeti Vágtán! 2.

Sógorka Miklós, Súr község polgármestere megírta személyes hangú beszámolóját arról, hogy települése hogyan készül a Nemzeti Vágtára. Írását köszönjük, hiszen jól bemutatja azt a lelkesedést és elhivatottságot, amivel az induló települések viszonyulnak a rendezvényhez. A polgármester beszámolóját két részben közöljük, ez a második rész.
Kicsit késve érkeztünk a versenyre, ezért az első futamról lemaradtunk, de az autóból kiszállva éppen Vörös Józseffel találkoztam, aki örömmel újságolta Derest futószáron vezetve, Fodor Melindával a nyeregben, hogy bejutottunk a Balatoni Vágta döntőjébe. Na, kérem szépen, eddig a pillanatig volt közömbös számomra a lóverseny!

Végezetül a közel 90 másodperces futam végén örömmel ünnepelhettük a döntőbe jutás megismételhetetlen, felejthetetlen élményét! Akkor arra gondoltam, hogy ezt az érzést meg kellene osztani a Súriakkal, ezért bízom benne, hogy akik eljönnek velünk szurkolni a Nemzeti Vágta döntőjébe, megtapasztalják ezt az érzést.
 
De hogy mire is számíthatunk Budapesten? Ahogy a mondás tartja: a lónak is négy lába van, mégis megbotlik!
 

Fodor Melinda Deres nevű lovával az idei Balatoni Vágtán

 
Mindenesetre azt biztonsággal állíthatom, hogy csapatunk megtett minden tőle telhetőt a felkészülés során. A napokban Vörös Józsefnél jártam, természetesen szóba került a Vágta. József felesége, Betti hozta a sorsolást követően készített papírokat, jegyzeteket lovakról, lovasokról, amelyek telis-tele voltak esélylatolgatásokkal, időeredményekkel. Nagyon alaposan felkészültek az ellenfelekből. József elárult Deresről is egy-két titkot: többek között azt, hogy lókereskedőtől vette csikó korában, és fél az állatorvostól. Deres a hétköznapokon sokat megy fogatban, ezért a verseny szempontjából a fogatozás a kanyarodását jól segíti. Azt is elmesélte, hogy a Balatoni Vágta előestéjén még kiment hozzá az istállóba beszélgetni, és amikor azt mondta Deresnek, hogy holnap bejut a döntőbe, akkor azt Deres egy határozott nyihahával helyeselte.

A Balatoni Vágta előtt a felkészülés mindössze egy hétből állt. Akkor Fodor Melinda zsoké költözött Józsefékhez és Csetényben készültek a versenyre. A Nemzeti Vágta előtt azonban ez a felkészülés már augusztus elején megkezdődött. József nehéz szívvel ugyan, de elvitte Derest Melindához Lullára (Siófok melletti település). A közel két hónapos felkészülés sajnos rosszul kezdődött: Deres ki akart ugrani a karámból, de első lábát megütötte. A bőre felhasadt, csontja is kilátszódott. Ekkor azonnal állatorvost hívtak, aki azt mondta, hogy ez a ló ezzel a sérüléssel nem fog a Nemzeti Vágtán rajthoz állni. De József úgy döntött, hogy néhány nap kihagyás után újra kezdik a tréninget. Az első időkben egy kicsit húzta a lábát Deres, de mára kijelenthetjük, hogy teljesen felépült. Azt már Varga István Lucertól tudom, hogy Deres kondíciójával sem lehet gond. A táplálkozásához a legjobb versenytápot kapja, illetve felkészítője Fodor Melinda is nagy szakértelemmel rendelkezik.
 
Mert a lovasunk sem akárki ám! Melinda 2011-ben Siófok színeiben a Nemzeti Vágta 3. helyezettje volt! A kaposvári Pannon Lovasakadémián végzett, számos lóversenyen szerzett zsoké tapasztalatot. Szakmai tudása és tapasztalata mellett nem elhanyagolható fegyvertény testi adottsága sem: azt hiszem, hogy nincs nála könnyebb súlyú versenyző a mezőnyben, azt pedig még én laikus is tudom, hogy nem mindegy, hogy mekkora súlyt cipel a ló a hátán.
 
Varga István még a taktikába is beavatott. Mivel a sorsolást követően az 1. pályára kerültünk (ezt a félsikert köszönjük a sorsnak) ezért a célunk a jó rajtot követően a belső pálya megtartása a lehető legkisebb íven történő lovaglással. Az előzést a kanyarokba ütemezve a belső íven tervezzük megpróbálni, abban bízva, hogy a versenytársak nem tudnak olyan jó belső ívet lovagolni, mint Deres. Lovunknak előnye a sok fogatban való hajtás végett a jó kanyarodási képessége, ezért ezt a jó tulajdonságát szeretnénk „meglovagolni”.
 

 
 
Melindának meséltem, hogy a Vágtára egy kisbusznyi csapattal érkezünk, transzparenst is készítettünk és teljes erőnkkel szurkolunk. Nagyon örült a szurkoló tábornak, sőt azt írta, hogy „Üzenem a Súriaknak, hogy nagyon szorítsanak, mert sokat számit nekünk!:)”
 
Kedves Melinda, Deres! Ígérjük, mi mindent megteszünk!
HAJRÁ MELINDA! HAJRÁ DERES! HAJRÁ SÚR!
 
2013. szeptember 21.