Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

„Nem számít a rutin, minden alkalommal ugyanúgy készülök!”

„Huszonéves szakmai rutin ide, vagy oda, minden egyes alkalommal ugyanúgy koncentrálok, készülök egy-egy versenyre! Könnyűnek tűnhet a feladatom, de az én dolgom az, hogy szakszerűen és a hallgatóság figyelmét folyamatosan fenntartva közvetítsem a pályán történő eseményeket.”

Pécsi István, lóverseny-kommentátor, szakíró, 2014-ben immár hetedik alkalommal lesz a Nemzeti Vágta helyszíni szakkommentátora. Pécsi István ez alkalomból néhány, a munkájával kapcsolatos kulisszatitkot árul el.

„A Nemzeti Vágta sokban hasonlít, és sok mindenben különbözik egy galopp versenytől. Az előbbi egyszerűbb abból a szempontból, hogy egyszerre csak hat ló van pályán, viszont bonyolultabb is egyben, hiszen a galopp versenyeken már bevett szokás, hogy szín alapján azonosítjuk a lovakat. Ezt be kellett vezetni a Nemzeti Vágtán is, az én javaslatomra eltérő színű huszár mentét viselnek a lovasok, így már könnyen azonosíthatók. Ami magát a versenyt illeti, éppen attól, hogy csak hat ló fut egyszerre, kevesebb olyan esemény zajlik a pályán, amiről beszélni lehet. Nekem az a feladatom, hogy a közönség érdeklődését folyamatosan fenntartsam, és bizony ez nem mindig könnyű. Alkalmanként vidéken Elővágtát is közvetítek. Nagyon szeretem, nemcsak a lovak miatt, hanem azért is, mert ilyenkor már megismerkedhetek bizonyos település nevekkel, lovak és lovasok nevével, vagyis tudom gyakorolni, memorizálni a résztvevőket, így a Hősök Terén már valamivel könnyebb dolgom van. Én az egész Nemzeti Vágtát nagyon szeretem, véleményem szerint a magyar lovas ágazatnak óriási kitörési lehetőség ez a speciális verseny! A pályafutásomban is nagy fordulópontot jelentett; amikor elkezdtem ezen a rendezvényen közvetíteni, akkor már 14 éve voltam a pályán, mégis a széles nyilvánosságot a Nemzeti Vágtának köszönhetem.

Hajrá Nemzeti Vágta, idén is!”

2014. szeptember 16.