Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Miről hírös Kecskemét? Egyre inkább a Vágtáról

Igazi népünnepélynek ígérkezik 2015. augusztus 22-én, Kecskeméten a Hírös Lovas Fesztivál és ezen belül is a Hírös Vágta. A Nemzeti Vágta előfutamát idén harmadszor rendezik meg Bács-Kiskun megyeszékhelyén. A tavalyi verseny elsöprő sikere alapján a városvezetés is úgy érzi: a rendezvény kivívta rangos helyét a programkínálatban, a kecskemétiek és az ide látogató turisták egyaránt várják az újabb látványosságot.

- Városunk mindig képes volt az új gondolatok befogadására, a nemes üzenetek hirdetésére. Megtartottuk hát az első Hírös Vágta üzenetét, amely a térség településeinek közösséggé formálását közvetítette, de új gondolatokkal is körülfontuk az eseményt. Kecskemét az ifjúságban, az elkövetkező generációkban látja a jövőjét. Nekik szól idén a Kishuszár Vágta, amely játék, élmény és verseny formájában képes megismertetni velük a lovas kultúra alapjait, történelmi hagyományainkat – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

Új elemként kerül a Hírös Vágta programjába a Fogat Vágta, valamint az agárverseny, ami a nagy lóversenypályák különlegesen izgalmas hangulatát hozva el Kecskemétre.

A versenyek helyszíne ezúttal a frissen ligetté varázsolt Rudolf huszárlaktanya lesz, ahol hatalmas fákkal borított területen sétálgathatnak a nézők a Kecskeméti Kistérség kiállítói és a kézművesek sátrai között, a sétányon pedig a Bugaci Karikás Csárda hagyományos magyar ételeit kóstolhatják meg. A lovasok a Nemzeti Vágta Hősök terén felállítandó pályájának másán mérkőznek majd meg egymással. A 400 m hosszú, 12-14 méter széles pályát finom homokkal terítették le, így mind a lovak, mind az agarak kitűnő felületen futhatnak.

A Hírös Vágta programjai reggel 9-kor huszártábor-állítással kezdődnek, majd a huszárok díszes felvonulást tartanak a városban. A versenyprogram 12:30-kor a Fogat Vágta előfutamával kezdődik, de a Hírös Vágta előfutamai mellett Kishuszár Vágtát is lebonyolítanak. A futamok között huszárjátékok és lovas bemutatók szórakoztatják a közönséget. A Hírös Vágta döntője után rendezik meg az agárversenyt, a Bugaci Ménes bemutatója után pedig tüzes lovas-show zárja a kecskeméti programot.

Egész nap állatsimogató várja a gyerekeket, hintókiállítás, valamint lovas szakkiállítás pedig a felnőtteket.

Nyeregbe Kecskemét! Nyeregbe Magyarok!

További infók: www.vagta.hu, www.hirosvagta.hu

Fotók a 2014-es Hírös Vágtáról »

2015. augusztus 17.