Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Nemzeti Vágta – Szeptember 18-20. – Budapest

Lovasok hada dobogtatja meg Magyarország szívét

Nemzeti Vágta, a magyarság esszenciája

 

2015. szeptember 18-20. között ismét száguldó paripák verik fel a port és patkók dobogásától lesz hangos a budapesti Hősök tere, ahol immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a magyarság legnagyobb lovas ünnepét, a Nemzeti Vágtát. 

 „A ló nemesíti az embert, ha az szeretni tudja őt” – írta Móricz Zsigmond, a Nemzeti Vágta szervezői és résztvevői pedig idén ismét bebizonyítják, hogy a magyar, lóra termett nemzet. A nagyszabású fesztiválon ugyanis a gyönyörű lovak, az attraktív lovassportok és a nemes múltra visszatekintő huszárhagyományok kapják a főszerepet.

Arról, hogy a Nemzeti Vágta döntőjében mely települések versenyezhetnek, ezúttal is a regionális és határon túli Elővágták döntöttek, de direkt nevezőket is fogadtak a szervezők. A több mint 200 települést megmozgató, izgalmas előfutamok május elejétől egészen augusztus végéig tartottak. Az Elővágták visszatérő helyszínei mellett idén is három határon túli előfutam volt, a Székely, a Vajdasági és új helyszínként a Felvidéki Vágta. A tartalmas időtöltést kínáló elővágták közönsége a csodás lovak versenye mellett a lelátókon szurkolhatott városáért és lovasáért. A 18 Elővágta két-két leggyorsabbja ugyanis a Nemzeti Vágta fináléjába lovagolta be magát. Tahitótfalu lovasa, a kétszeres Vágta-bajnok, Molnár Gyöngyi a tavalyi verseny győzteseként idén alanyi jogon indulhat a megmérettetésen.

Az egész országot megmozgató nagyszabású rendezvényen parádés lovas bemutatókban gyönyörködhet a Hősök tere közönsége, ám a Nemzeti Vágta a 2008-as kezdetektől fogva jóval több, mint egy lovasverseny. Már maga a helyszín és a Millenniumi Emlékmű körül kialakított pálya is egyedivé teszi a viadalt, a Vágta kísérőrendezvényei pedig teljes értékű családi fesztivállá emelik az eseményt. A látogatók fess huszárok és kecses dámák forgatagába merülve választhatnak a színes programkínálatból, mely kicsiknek és nagyoknak is tartogat kikapcsolódási lehetőséget. A száguldó lovasok mellett, a Huszártáborban a derék vitézek életét ismerhetjük meg, míg az Andrássy úti Vágta Korzón sétálva a versenyben szereplő települések kuriózumaival találkozunk. Az Országkonyha sültjeinek és édességeinek illata már messziről érezhető és belengi az 56-osok terét, ahol pedig Magyarország fenséges ízeiből kapnak kóstolót a vendégek.

2015-ben minden olyan elemet megtartottak a szervezők, ami az eddigi évek során sikeresnek bizonyult a nemzeti hagyomány, az összetartozás és a kulturális értékek esszenciáját ötvöző Vágta életében. Így a települések lovasainak futama mellett a speciális pályán ismét megrendezik majd az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamot, a Magyar Posta Kishuszár Vágtát, az MVM Paksi Atomerőmű Kocsitoló versenyt, a LOVI Fogatvágtát és a PreVital Nemzetközi Futamot. Utóbbi versenyben Magyarországgal együtt 12 ország lovasa száll nyeregbe saját nemzetének tradicionális ruházatában. Tavaly magyar lovas nyerte a versenyt, remélhetőleg idén is szép hazai eredménynek tapsolhat a közönség.

A versenyfutamok között sem kell unatkoznia annak, aki kilátogat a Hősök terére. A kísérő programok többsége olyan lovas bemutató, amit egy helyen csak a Vágta alkalmával láthatnak az érdeklődők. Lesz ’48-as huszár hadibemutató, bugaci csikósok lovakat fektetnek és a pályán átviharzik majd a puszta ötös is. Idén is megrendezik az MVM Partner Díjugratás és magasugrató versenyét, és testközelből mutatják meg eredményeiket a lóidomítás hazai mesterei. A rendezvény zárásaként Hortobágyi Nóniusz Ménes hajtást láthat a közönség.

Az eseményt az MTVA élőben közvetíti.

Nyeregbe Vidék! Nyeregbe Magyarország!

2015. szeptember 9.