Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Beszállnak a települések – Kocsitolással indulnak a dicsőségért

Minden eddiginél izgalmasabb kocsitolást láthatnak az érdeklődők a Nemzeti Vágtán, melyet szeptember 16-18. között rendeznek a Hősök terén. Idén a közönségkedvenc Kocsitoló Verseny ugyanis megújul: a versengő csapatok összetétele vegyes lesz, ráadásul egy település is bekerül a budapesti döntőbe.

Több szempontból is változik idén a Nemzeti Vágta népszerű versenyszáma, így még színesebb programmal várják a szervezők az érdeklődőket az Elővágtákon is. Az eddigi hagyományok alapján minden évben Kocs község csapata, valamint a sportolók és a hírességek csapata mérkőzött meg egymással a Nemzeti Vágtán, idén azonban versenyt hirdettek az Elővágtákon is, ahol a lehetőségekhez mérten három, illetve kilenc csapat indul majd a győzelemért. Május 15-én Zircen, a Bakonyi Vágtán, majd július 10-én, a Székely Vágtán, valamint augusztus 21-én Gyenesdiáson, a Festetics Vágtán rendeznek kocsitoló versenyeket.

- Azok a települések, melyeknek versenyzői első helyezést érnek el az egyes Elővágtákon, augusztus 28-án, a Kaposvári Vágtán mérik össze tudásukat. Az innen kikerülő nyertes település szerez indulási jogot a Nemzeti Vágta Kocsitoló Versenyére, ahol Kocs község, a sportolók, illetve a színészek csapatával versenyezhet a budapesti Hősök terén. A hagyományoktól eltérően, idén vegyes csapatok indulnak majd és az egyenjogúság jegyében három női és három férfi versenyző húzza a szekeret – magyarázta Szegedi Sándor, aki hozzátette: az Elővágtákon és majd a Nemzeti Vágtán is egy kört kell megtenniük a versenypályán a csapatoknak, s aki elsőként ért célba szekerével, azé a győzelem.

- Július 8-10. között immár a 17. Kocsitoló Fesztivált rendezik meg Kocson. A verseny itt egy 1,6 km hosszú utcai pályán zajlik, ami komoly kihívást jelent fiúknak, lányoknak egyaránt, hiszen hegyen-völgyön keresztül kell húzniuk a kocsit. Szeretettel várunk ide is mindenkit, aki kíváncsi a versenyre!

 

Kocsitoló Verseny

Kocs nevét - ebben a legtöbb nyelvész megegyezik - „kocsi” formájában ismeri az egész világ. A magyar „kocsi”, a Tatától 9 km-re lévő, Kocs községből indult világhódító útjára. Itt készítették ugyanis az első olyan kocsit, ami az addigi utazásokhoz képest egészen más kényelmi rendszerrel, forgó első tengellyel működött. Az akkori kocsikészítő mesterek emlékére a településen hosszú évek óta kocsitoló versenyt rendeznek, hogy eldöntsék, ki a leggyorsabb magyar kocsitolásban. A Nemzeti Vágta együttműködve Kocs Község Önkormányzatával, 2010-ben rendezte meg először a Vágta kocsitoló versenyét.

2016. április 28.