Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Női győztes a Széchenyi Vágtán – Nyúl ért elsőként célba

11 lovas állt rajthoz a felnőtt futamokon, a gyerekek pedig a Kishuszár Vágtán bizonyíthattak július 23-án a Széchenyi Vágtán. Az Anger-réten 2014 óta rendezik meg az előfutamot, amely a magyar lovaskultúráért is sokat tevő, „legnagyobb magyarról”, Széchenyi Istvánról kapta nevét. A soproni rendezvényre idén közel kétezren látogattak el.

Fordulónként három kört, vagyis közel 1200 méteres távot kellett megtenniük a felnőtt versenyzőknek a Széchenyi Vágtán. Szoros versenyben, izgalmas előfutamok után Bán Dóra nyerte a soproni előfutamot, aki Honey Móni nevű lovával Nyúl települést képviseli majd szeptember 16-18. között a Nemzeti Vágtán, a Hősök terén. Dóra ötödik éve lovagol versenyszerűen, de a Széchenyi Vágtán most indult először.

- Nagyon jó volt ezen a pályán versenyezni, a talaj és az ívek is jók voltak. Az ellenfelektől tartottam, mert nem ismertem őket, illetve a ló is új volt számomra, mert az előző években más lóval versenyeztem. Örülök, hogy így sikerült, bízom benne, hogy a Hősök terén is jól fogunk teljesíteni. Honey Móni korábban már versenyzett ott, így számára nem lesz szokatlan a környezet – mondta a győztes az eredményhirdetés után.

A Széchenyi Vágta második helyén a maglócai Takács Gábor végzett Hadfi Remény nevű lovával, harmadikként pedig a hidegségi Schwarzenbart József és Suhanc ért be a célba. A verseny új szabályzata szerint az első három helyezést elért lovas, és a szervező város jogán a soproni Garzó Kata és lova, Waterfall is részt vehet a Nemzeti Vágtán.

Nemcsak felnőtt lovasoknak szurkolhatott a közönség szombaton: a 10 és 16 év közötti korosztálynak szóló Kishuszár Vágtán négy induló mérte össze gyorsaságát. A versenyt Slánicz Dominika és pónija, Gazsi nyerte, így Lázi települést képviselve ők is továbbjutottak a budapesti versenyre. A Shetland-póni bemutatón még fiatalabb gyerekek, 4 és 10 év közötti apróságok bizonyították, hogy a lovaglást nem lehet elég korán elkezdeni. A legfeljebb 1 méter magas, híresen gyerekbarát jószágokkal egy rövidített távon versenyeztek az ifjú lovasok.

A futamok között lovas programok szórakoztatták a látogatókat. Ezek közül is az indián show volt az egyik legnépszerűbb a közönség körében: az előadás egy vadnyugati történetet mesélt el, kosztümös lovasokkal, váratlan fordulatokkal és egy látványos csatajelenttel. Hajmeresztő mutatványokkal nyűgözték le közönségüket a győri Ördöglovasok, a tüzes szürkemarha showt pedig egy néző bevonásával tartották a betyárok.

Fotógalériánk a 2016-os Széchenyi Vágtáról »

2016. július 25.