Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

ORSZÁGOK VIADALA – 11 ORSZÁGGAL STARTOL A NEMZETKÖZI FUTAM A HŐSÖK TERÉN

A Nemzeti Vágta keretében negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Futamot. Összesen tizenegy ország versenyzője meghívásos alapon lép pályára és idén is egységesen a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok híres shagya-arab lovaival mérkőznek meg.

Szeptember 16-18. között immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Hősök terén a Nemzeti Vágtát, ahová évről évre közel kétszázezer látogató csak azért megy ki, hogy adózzon a lovas sport iránti szerelmének és drukkoljon a versenyzőknek.
„A verseny nemcsak a nemes küzdelemről szól, hanem arról, hogy a tisztelet és a megbecsülés jegyében megismerjük egymás nemzeti hagyományait lovas kultúráját és vigyük egymás jó hírét szerte a világban – mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke.

Az idei mezőnyben, számos nemzetközileg is elismert zsoké áll rajthoz országa képviseletében. Az induló országok a következők:

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az ország történelmének és jelenének is szerves része a ló, elég csak az indiánokra gondolni, illetve a cowboyokra, akik ma is lóháton terelik a csordákat. A lóversenynek is nagy hagyománya van, a Kentucky Derby például az Egyesült Államok legrégebbi, 1789 óta rendszeresen megrendezett versenye, amelyen a mai napig igazán nagy szó nyerni.

Lovas: Kurt Schöllhorn, hároméves kora óta lovagol. Európa szerte (Hamburg, Wiesbaden, Salzburg, Ascona, Arezzo) lovagolt már. Nagyapja, Hans Meyer híres amerikai zsoké volt.

Csapatvezető: Heinz Göldner

 

CSEH KÖZTÁRSASÁG

A híres Bohemian Gypsy Breed, azaz a cseh cigány ló leszármazottja korai póni fajták és az igásló. Intelligens és játékos természetű, nagyon szociális, nyugodt, türelmes, kedves, szelíd, engedelmes és megbízható. Csehországban ma is nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvend.

Lovas: Lukáš Vladyka, 12 éves korában került először kapcsolatba a lovakkal, jelenleg a prágai Mezőgazdasági Egyetem hallgatója. 2012 óta versenyez, eddig kilenc futamon vett részt.

Csapatvezető: Ing. Soňa Froňková Ph.D. Gyermekkora óta mély érdeklődést érez a lovak iránt. 2000 óta lóverseny starter, 2004-től a Pardubice Grand Steeple-chasse startere és 2005 óta a SŠChKaJ Praha-Velká Chuchle igazgatója. A cseh Jockey Club és a cseh Lovas Egyesület tagja.

 

FRANCIAORSZÁG

A magyar lovasoknak is fontos szerepük volt a francia lovas kultúra alakulásában, ugyanis a Rákóczi-szabadságharc után a bujdosó kuruc huszártisztek Franciaországba is eljutottak és a Napkirály XIV. Lajos kérésére megalapították az első francia huszárezredeket. A legismertebb francia lófajták az angloarab, az anglonormann, a francia ügetőló, az ardenni, a breton, a boulonnais, a percheron, a poitevin, a Camargue-, valamint a Mérens póni.

Lovas: Yanis Aouabed, 1998 óta már több mint 200 futamgyőzelemmel büszkélkedhet galopp-versenyeken. Group 1-es győzelmei: H. H. Sejk Abdullah Bin Khalifa Al Thani G1 Katar 2016, Al Rayyan Breeders Gulf G1 Katar 2016, Sword G1 Katar 2011   

Csapatvezető: Thierry Gillet, 2009 óta a Francia Zsoké Egyesület főtitkára, előtte 2005-2008 között elnöke. Nevéhez 10 Group 1-es futamgyőzelem társul, köztük a Prix de l'Arc de Triomphe 2004-ben. 70 Quinte futamgyőzelmet szerzett, Franciaországban több mint 900 futamon bizonyult a leggyorsabbnak.

 

KATAR

A katari uralkodócsaládé az egyik legnagyobb és legsikeresebb lótenyészet, paripáik pedig sorra nyerik a leghíresebb kupákat. Az országban nagy divat a lóverseny. Katar lovasa ráadásul 2013-ban már megdobogtatta a Nemzetközi Futam közönségének szívét, amikor is az országot képviselő Naif Mohammed Yousif Al Hajri nyerte meg a versenyt.

Lovas: Salem Mohammed A A Al-Marri, amatőr lovas, nemzeti ünnepeken rendezett tradicionális verseny-eseményeken vesz részt.

Csapatvezető: Abdulla Rashid Al-Kubaisi, a Qatar Racing & Equestrian Club (QREC) versenyigazgatója, 1975-90 között zsoké, 1990-2000 között tréner, 2000 óta QREC Steward.

 

MAGYARORSZÁG

A magyar lovas nemzet, tartja a mondás még ma is. A telivértenyésztés hazai megalapítója, gróf Széchenyi István, 1824-ben hozta létre a „Pályafuttatási Társulat”-ot, amelyik 1827. június 6-án megtarthatta első lóversenyét a fővárosban, az Üllői és Soroksári út melletti füves területen. Huszárok, ménes, felsorolni is nehéz lenne, hány ponton találkozik az ország és a ló.

Lovas: Ribárszki Sándor, háromszoros gát champion, pardubicei gát- és akadályversenyeken indult, nemzetközi szinten versenyzett. Nyolcszoros tréner champion, hat derbit nyert trénerként, ő volt Overdose trénere.

Csapatvezető: Dallos Gyula, Európa-bajnoki 3. hely, 25-szörös magyar örökös bajnok, mesteredző

 

MONGÓLIA

A mongol lovak bő tejelők, rendszeresen fejik is őket, mivel a jurták lakóinak az erjesztett lótejből készült kefír és kumisz fontos tápláléka. A Mongol ló Kína legtekintélyesebb fajtája is.

Lovas: Shavirai Tsogtkhuu, a „Khan Mongol” Lovas Szövetség elnöke, a „Khan Mongol” Lovas Cirkusz igazgatója, a Mongol Lovas Íjászat Szövetség Igazgatóságának tagja, a Mongol Hagyományos/Népi Íjászat Szövetség Igazgatóságának tagja, a Mongol Filmművészet Bizottság Kaszkadőr Színészeket Szervező Bizottságának tagja, 2011-ben a mongol állami „Arany Tüske” kitüntetés tulajdonosa.

Csapatvezető: Mrs. Altangerel Boldmaa

 

OROSZORSZÁG

Télen-nyáron, esőben-hóban az orosz táj elengedhetetlen része volt a trojka. Leghíresebb tagja az Orlov ügetőló Oroszország legrégebbi és legkedveltebb lófajtája. Részben orosz területről származik a magyar csodaló, Akhal Teke elődje, az Akhal tekini. A klasszikus magyar népmesékben leginkább ehhez a fajtához hasonló paripán indul útjára a legkisebb királyfi.

Lovas: Magomedzagir Dzhaparov, Dagesztánban született lovas családba, akik Akhal-teke tenyésztéssel már a 80-as évek óta foglalkoznak. Gyerekkora óta lovasként, lóápolóként és zsokéként, 2011 óta pedig versenylovak trénereként dolgozott. 2013-ban a legmagasabb mesteredző képesítést kapta meg. Lovai 139 alkalommal vettek részt versenyeken 46 győzelemmel és 67 díjazott hellyel. Ő és a lovai fontos versenyek díjazottjai Oroszországban.

Csapatvezető: Artur Baboev, világhírű lovas fotós. Ő a szerzője a "Golden Horse: The Legendary Akhal-Teke" című könyvnek, amely megjelent angol és német nyelven és különböző díjakat nyert művészeti és állat-könyv témában.

 

ROMÁNIA

Szomszédunknál ma is a mindennapok része a ló, szállításra, közlekedésre is gyakran használják. Persze nem azt a fajtát, melyre a legbüszkébbek, ez az egyedülálló román sportló, Trapas Romanesc, melyet Romániában, Muntenia-ban tenyésztettek ki.

Lovas: Sandru Ion, belovagló lovasként 1995 szeptemberétől a Cuslau-i Ménes alkalmazottja, 1996-2002 között galoppversenyző volt a Mangáliai pályán. A Székely Vágta román kvalifikációs futamát nyerve került be a Nemzetközi Futamba.

Csapatvezető: Dr. Gábos Béla, a Gidrán Állami Ménes Tulcesti-Galati Romania korábbi igazgatója, az Angol Telivér és Gidrán Állami Ménes Cislau Románia igazgatója.

 

SZERBIA

Szerbia, ezen belül a Vajdaság legnagyobb vonzereje a lovagolni szándékozók szemében a szinte korlátlan lehetőségeket kínáló tereplovaglás. De nagy hagyománya van itt a fogathajtásnak is, remek pályákat talál, aki erre jár.

Lovas: Suzana Sekulić, 13 évesen kezdett lovagolni, díjugratást a Zobnatica ménesbirtokon tanult. Első edzője Predrag Ilic, az egyik legismertebb szerb lovas szakember volt. Munkalovasként dolgozik a Zobnatica ménesbirtok versenyistállójában, emellett 9 ló és egy rendkívül sikeres lovasiskola tulajdonosa. 2012-ben nyitotta meg lovardáját Zomborban, ahol vezető oktató. A Vajdasági Vágta szerb kvalifikációs futamát nyerve került be a Nemzetközi Futamba.

Csapatvezető: Vukašin Dmitrić, telivér tulajdonos és edző, vezető beosztásban dolgozik a Zobnatica ménesbirtokon és lóverseny újságíró számos újságnál és honlapon. A 2015-ös Nemzeti Vágtán a szerb csapatvezetőjeként 3. helyezést ért el a Nemzetközi Futamon.

 

SZLOVÁKIA

Messze földön híres a Szlovák telivér, mely közepesen erőteljes ló, jó csontvázzal és nagyon kecses termettel. Gyönyörű mozgása van, jó jellemű, temperamentumos. Igen sokoldalú, alkalmas fogathajtásra, hobbilovaglásra, vagy akár nehezebb munkára is.

Lovas: Rydzy Dušan, akit mindenki Charley néven ismer. Istállómesterként dolgozott, amíg tönkre nem ment az országban a lótenyészet. Hajléktalan lett, alkalmi munkákból tartotta el magát. Mikécz Pál tanyáján került újra lovak közé, ezt egyebek mellett azzal hálálta meg, hogy kitartó kényeztetéssel és dédelgetéssel sikerült megülnie egy addig használhatatlannak tartott vad lovat. Ezzel a Pejkó nevű lóval nyerte meg a Nemzetközi Vágta felvidéki előfutamát.

Csapatvezető: Mikécz Pál, 30 évvel ezelőtt vett egy tanyát a Kis Duna partján és megvalósította gyermekkori álmát, hogy lovakkal foglalkozhasson.

 

SZLOVÉNIA

A legismertebb szlovéniai származású ló a lipicai. A ménest a napóleoni háborúk idején kétszer is Magyarországra menekítették, így alakult ki a mezőhegyesi lipicai jellegű állomány. Ezeket a lovakat Alsószombatfára, majd Bábolnára költöztették. Innen kerültek újra hegyi környezetbe, Szilvásváradra.

Lovas: Teodor Kolarić, 3 éves kora óta lovagol, 15 évesen már versenyzett. 2014-ben két hónapot töltött Newmarketben, a brit versenyiskolában. Gyermekkori barátja, a csapatvezető Matej Grebenjak beszélte rá, hogy részt vegyen a Muravidéki Vágtán, amelynek szlovén kvalifikációs futamát meg is nyerte.

Csapatvezető: Matej Grebenjak, tavaly versenyzőként indult a nemzetközi futamon és negyedik helyezést ért el.
A Nemzetközi Futam mezőnyének indulási sorrendje, valamint, hogy ki melyik bábolnai lóval indulhat, szeptember 15-én a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon tartott ünnepélyes sorsoláson dőlt el.
2013-ban Katar lovasa nyerte a Nemzeti Vágta Nemzetközi Futamot, melynek 2014-ben azonban már Magyarország lett a győztese, a hivatalos galopp versenyekben több mint ezer győzelemmel büszkélkedő Varga Zoltán zsokéval. A 2015-ös Nemzetközi Futam győztese pedig Kína volt.

 

A nemzetközi futam beosztása »

2016. szeptember 16.