Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Nyeregbe Magyarország! Nemzeti Vágta 2009-ben is!

A városok és falvak ünnepévé vált a Nemzeti Vágta
A Nemzeti Vágta országimázs fesztivál 2008-ban valósult meg először. Az esemény középpontjában egy történelmi hangulatú lovasverseny áll, amelyre az indulók heteken, hónapokon át készülnek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, amelyeket az Andrássy úton, a Vágta Korzón mutatnak be ország-világnak. Idén ismét megmozdul Magyarország, május 30-án lezárják a Hősök terét, hogy azt egy teljes hosszú hétvégére lóversenypályává alakítsák. A homokban az ország különböző településeinek lovai és lovasai vágtáznak majd egy gyönyörű huszárszablyáért és a 30 milliós fődíjért. 2009-ben újra Nemzeti Vágta!
 
Nemzeti Vágta 2009 - sajtótájékoztató

 
A fesztivál középpontjában idén is a lovashagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovasparádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó áll majd. Emellett folyamatos koncertprogramok és változatos műsorok színesítik a kínálatot a versenyt körülölelő Pünkösdi hétvégén, május 30-31. és június 1-je között. Úgy tűnik, a hagyományteremtő szándékkal létrejött országimázs fesztiválon való részvétel komoly tekintéllyel jár. Lassan egyetlen település sem marad ki szívesen a rendezvényből. Így nem maradt más hátra, mint tovább öregbíteni a nagyszabású, történelmi hangulatú ünnepet, és hungaricummá tenni egyedülálló lovasversenyünket, amely idő közben a falvak és városok ünnepévé vált.

 
Nevezési feltételek, díjazás

Ebben az évben, a tavalyi győztes kivételével, minden település nettó kétmillió forint nevezési díj ellenében vágtázhat. A verseny összdíjazása 52 millió forint. Az előfutamok győztesei 1 millió forinttal térhetnek haza, míg a döntőbe jutott lovasok nevezőinek díja további egymillió forint. A nevezési díjért a település jogot nyer a versenyen való indulásra, versenyöltözéket kap, továbbá az Andrássy úti Vágta korzón pavilont rendezhet be, amelyben a képviselt önkormányzat és/vagy a nevező cég bemutathatja az adott település kulturális értékeit, illetve a cég termékeit, büszkeségeit, amelyekkel hozzájárulnak hazánk kulturális életének felpezsdítéséhez.

 A verseny első helyezettje huszonnyolcmilliót nyer, tehát mindösszesen harmincmillióval gazdagabban távozhat a 2009-es Nemzeti Vágtáról.


Nemzeti Vágta 2009 - sajtótájékoztató
 
Nemzeti Vágta a településekért

Suták Vanda a tavalyi évben Nyíregyházának szerzett dicsőséget. A fiatal lány idén szeretne ismét kimagasló teljesítményt nyújtani, és újra elnyerni városának az első díjat, ezért megint nyeregbe pattan.

 „Már javában készülünk a versenyre. Szerencsére kiváló lovasaink vannak, akik szeretnének a városnak dicsőséget szerezni. A tavalyi győzelem után olyan szimpatikus visszajelzéseket kaptunk, ami páratlan reklámot jelentett Nyíregyházának. A környező településekkel, városokkal eddig is nagyon jó viszonyt ápoltunk, de a Vágta óta még szorosabb lett a kapcsolatunk” - mesélte Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármester asszonya.

A nagy dicsőséggel és presztizssel járó versenyen való szereplés mind több települést mozgat meg határon innen és túl. Előző évben Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kalotaszenkirály, Nagyvárad, Révkomárom és Sepsiszentgyörgy csatlakozott a versenyhez. Idén is számíthatunk egyre több országhatáron túli magyar település nevezésére. Geszti Péter március folyamán már két határon túli sajtótájékoztatót tartott. Szlovákiában, Dunaszerdahelyen és Szerbiában, Szabadkán. Mindkét esemény nagy sikerrel zárult. Révkomárom szintén lelkes a versennyel kapcsolatban, amelyre éppen a határon túli települések miatt az eredeti határidő helyett április 30-ával bezáróan lehet nevezni.

Nemzeti Vágta 2009 - sajtótájékoztató
 
Követőkre talált a Nemzeti Vágta

A tavalyi indulókon túl több olyan település jelezte részvételi szándékát, amely a sikeres Nemzeti Vágta láttán kapott kedvet a versenyzésre. Olyannyira, hogy a Bajai Kistérség saját elődöntőt rendez a térségben, Bácskai Vágta néven, amelyet április 26-án közel harminc lovassal és húsz fogattal indítanak el. A verseny győztese képviseli a Bajai Kistérséget a Nemzeti Vágtán. Az ő példájuk mutatja, hogy nemcsak városok, hanem kisebb falvak is összefoghatnak a közös cél érdekében: a Nemzeti Vágtán való részvételért.


Nemzeti Vágta gyermekeknek

Az országimázs-fesztivál minden évben valamely hősünk emlékére rendezi meg futamait. Tavaly Hunyadi Mátyásnak ajánlották a versenyt, ebben az évben pedig az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Gyermekhőseinek. A Nemzeti Vágta idén ráadásul egybeesik a Hősök Emléknapjával és a Gyermeknappal is. Mivel a Vágta célja, hogy egy összekovácsolt, békés nemzet saját településeit és országát népszerűsítve együtt tudjon ünnepelni, egyértelmű, hogy a gyerekek is részesei kell, hogy legyenek a fesztiválnak.

Kevesen tudják, hogy sok kicsi hősünk volt a Szabadságharcban. Az ő tiszteletükre „Kicsihősöm” címmel gyermekrajz-pályázatot hirdettek a szervezők.

Kishuszár Vágta is megrendezésre kerül a Nemzeti Vágtán, amelyre 16 éves korig lehet benevezni. A jelentkezők jótékonysági futamon vesznek részt, amelyen 138 cm marmagasságú pónival lehet indulni. A versenyzők egy-egy magyarországi gyermekotthon nevében versenyeznek majd. A győztes a maga választotta intézménynek ajánlja fel az értékes nyereményt.
Három előfutam után alakul ki a döntő mezőnye, amelyet hétfőn, a Nemzeti Vágta döntője előtt bonyolítanak le. A táv egy körrel rövidebb, mint a Vágtáé, azaz másfél kör, 700 méter.

 
Jótékonysági sztárfutam

Nemcsak díjért megy majd a harc. Idén ismét elindul a jótékonysági sztárfutam, amelyen Oszter Alexandra, Terecskei Rita, Stohl András, Pintér Tibor már biztosan vágtázik. Ők a nyereményüket szintén jótékony célra ajánlják fel.

„Tavaly nagyon jól éreztem magam, miért ne indulnék idén is?" – tette föl a kérdést Stohl, aki megjegyezte, reméli, ezúttal is ép bőrrel, baleset nélkül megússza a versenyt. A Nemzeti Vágta egyébként Stohl Andrásnak éppúgy szívügye, mint Geszti Péternek, a rendezvény megálmodójának és kreatív igazgatójának.

Nemzeti Vágta 2009 - sajtótájékoztató
 
 
A 2009-es programokról és tudnivalókról

A fesztivál középpontjában a lovas hagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovas parádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó áll majd. A versenypályán kiegészítő programként két hivatalos díjugrató versenyszámot láthat a közönség: magasugratást és korlátugratást. A két versenyszámban a magyar díjugrató sport legjobb 10-10 párosa vesz részt magas pénznyereményért. A korlátugratás magyar rekordja 1976 óta 190 cm, most reálisnak tűnik ennek a csúcsnak a megdöntése. Igazi show lesz!

A hétfői napon lesz az olimpikonok futama, ahol négy volt öttusázó olimpiai-, illetve világbajnok verseng majd egymással a Hősök terén. A futam egyben megemlékezése az 1989-es, húsz évvel ezelőtti budapesti öttusa világbajnokság felejthetetlen győzelmi pillanatainak.

A mozgáskorlátozott lovasok is bemutatkoznak a Vágtán. A Velo Alapítvány már a Nemzeti Vágta előtt több hetes országjáró túrára indul, amelynek végső állomása Budapest, Hősök tere lesz. Az Alapítvány tagjai közül néhányan bemutatót tartanak a versenypályán, valamint a közönség megtekintheti a hongkongi Paralimpia díjlovaglóját, Katarina Jobbagyovat is, aki egy magyar lovon ért el előkelő helyezést a versenyen.

A Nemzeti Vágta következő újdonsága az Országkonyha, amely Magyarország népi szakácsművészetéből ad ízelítőt a háromnapos fesztivál teljes időtartama alatt. A Felvonulási téren a Műcsarnok és az 56-os Emlékmű közötti területen felállított nádtetős faházakban a magyar tájegységek gasztronómiája mutatkozik be. Az egytálételek, levesek, sültek, pörköltek, krumpli- és zöldségételek kínálatában mindenki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. A tájjellegű ételek mellett tájjellegű borok és pálinkák is az asztalra kerülnek. A látogatók a faházak között csaknem 30 méter hosszan felállított „ország asztalánál” lakmározhatnak. Az Országkonyha színpadán három napon keresztül népzenei produkciókat élvezhet a közönség a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatóinak előadásában. Az Országkonyha bejáratát három méter magas, népi fakapu jelzi.
Az Andrássy úton berendezett Vágta Korzón pedig minden induló magyar település megmutathatja majd büszkeségeit, amelyekkel hozzájárulnak hazánk kulturális és kulináris életének felpezsdítéséhez.
 
Nemzeti Vágta 2009 - sajtótájékoztató
 
Érdekes adatok a készülődésről:

•    A Hősök terén 6200 négyzetméter, kimondottan lovasesemények céljára készített, több nemzetközi versenypályán is bizonyított, speciális talajt biztosító granulátumot terítenek le, ezt 60 kamion szállítja a helyszínre
•    A granulátum összetétele: 3 különböző féle homok, többféle geotextília, glicerin, melyet vízzel locsolva kemény felületté alakítanak – tökéletes versenyfelületté
•    A körpálya hossza: 500 m
•    A versenytáv 2 és fél kör: 1250 m
•    A pályát összesen 1 km kordon veszi körül
•    65 ember 6 napon át készítette elő a rendezvényt, a verseny napjain kb. 2000 ember fog dolgozni az eseményen a lóápolótól, a kiállítókon, biztonsági szakembereken és vendéglátósokon át, a közterület-fenntartókig
•    Körülbelül 250 ló vesz részt a Nemzeti Vágta programjain

 
Esélyegyenlőség és biztonság a Nemzeti Vágtán

Az idei évben a versenyen kizárólag a 65-ös handicap szám alatti lovak versenyezhetnek. Csúcstelivérek kizárva, ezzel is növelve a nyerés esélyegyenlőségét.
A baleset megelőzése érdekében a start utáni első kanyar íve a tavalyihoz képest laposabb ívű lesz, ami még biztonságosabb fordulást tesz lehetővé. A kanyarokban lévő védőszivacs sor pedig tíz méterrel hosszabb lesz. A lovasok idén a tavalyinál még hosszabb (teljes gerincet védő) gerincvédőt használnak majd.


Biztonsági tudnivalók:

•    A rendezők a lovak biztonságának érdekében arra kérik a látogatókat, hogy tartsák be a szigorú biztonsági előírásokat
•    A versenypálya környékén a fényképezéshez ne használjanak vakut
•   Az esernyők és a nagyobb méretű transzparensek használatát a pálya közelében mellőzzék


A Nemzeti Vágta elérte célját

A történelmi hangulatú lovasverseny elérte célját. A Nemzeti Vágta a kultúra, a turizmus, a gasztronómia és a történelem jegyében megvalósuló országimázs fesztivállá vált, szigorúan politikamentesen.

Ma már minden ünnepünk túlpolitizált lett. Míg a lakosság egyik része indulatokkal közelíti meg a jeles eseményeinket, a másik letargikusan, közönyösen. Egyik sem jó. A Nemzeti Vágta már az első alkalommal hangsúlyozta, hogy ez egy politikamentes össznépi ünnep. És erre bizonyítékot is kaptunk tavaly. Bízunk benne, hogy ez idén is megvalósul” – mondta Nemzeti Vágta elnöke, Dr. Tamás István.

Geszti Péter, a Vágta kreatív igazgatója a rendezvény szellemiségét hangsúlyozza:

Büszkék vagyunk rá, hogy sokan megértették a Vágta szimbolikus jelentőségét és, hogy az idei nehéz évben is sok település ünnepli majd velünk a magyar kultúra és a hagyományok sokszínűségét. Igyekezeteink, erőfeszítéseink eredményeképpen az idei Vágta megrendezésével újabb komoly lépést tettünk, hogy a magyar városok és falvak ünnepe évente visszatérő, szép hagyománnyá váljon, és, újszerű módon iratkozzunk fel Európa turisztikai térképére.
 
A rendezők több százezer vendéggel számolnak a három nap alatt, amelyre a MÁV START jóvoltából 50%-os vonatjegy-kedvezménnyel utazhatnak az érdeklődők. Magát a lóversenyt, a Hősök terén tribünök és kivetítők segítségével, mintegy 30 ezren láthatják egyszerre élőben. Az esemény döntő mozzanatait az RTL Klub élőben közvetíti június 1-jén.