News Photo

Példaértékű összefogás a Bácskában

  • 2009. május 16.

Egészen kivételes összefogásra mutatott példát a Bajai Kistérség. A Nemzeti Vágta gondolatára építve létrehoztak egy regionális lovas rendezvényt, ahová tízezer néző látogatott ki a hétvégén. A helyi polgármesterek szerint a térségben egyetlen ilyen típusú esemény sem mozgatott még meg ennyi embert.
A futamokban a nők szerepeltek jobban
A futamokban a nők szerepeltek jobban

A Nemzeti Vágta szellemiségére építve a Bajai Kistérség megrendezte a Nemzeti Vágta előfutamát, a Bácskai Vágtát. Érsekhalma és Felsőszentiván polgármestereinek egyedülálló kezdeményezésére egy olyan lovas rendezvény valósult meg, amelyen húsz település képviseltette magát, és tízezer néző jelent meg. Dr. Tamás István, Geszti Péter és a település képviselői szerint ez a kezdeményezés követendő példa lehet országszerte. A közös összefogással újra felélénkülhet a magyar lovas kultúra és ismét egy összetartó közösséggé, nemzetté válhatunk.

Terecskei Ritát Érsekhalma fogathajtója, Kulisity Zoltán készítette fel a versenyre
Terecskei Ritát Érsekhalma fogathajtója, Kulisity Zoltán készítette fel a
versenyre

A programok között fogathajtó versenyt, csikós- és díjugrató bemutatót, valamint lovasversenyt láthattak a nézők. Az egész napos rendezvény utolsó mozzanata a Bácskai Vágta döntője volt, amelyen érdekes módon három lány és egy fiú csapott össze, s amelynek első helyezettje az értékes díjakon túl a Nemzeti Vágtán való indulással lett gazdagabb.

Molnár Gyöngyi Érsekhalma lovasa képviselheti majd a Kistérséget a május 30-31. és június 1. közötti városok és falvak ünnepén.

Molnár Gyöngyinek, Érsekhalma lovasának Geszti Péter, a Nemzeti Vágta kreatív igazgatója gratulált a győzelemhez
Molnár Gyöngyinek, Érsekhalma lovasának Geszti Péter, a Nemzeti Vágta kreatív igazgatója gratulált a győzelemhez

Geszti Péter a rendezvény védnöke adta át a fiatal lánynak a díjat. A Vágta egyik megálmodója és kreatív igazgatója utóbb így értékelte a kezdeményezést és a rendezvényt, ahol számára is nyilvánvalóvá vált, Magyarország igenis összetartó nemzet tud lenni.

"Hihetetlen öröm volt látni, hogy a Nemzeti Vágta gondolatát a Bajai Kistérségben önállóan megvalósították, és létrehoztak egy olyan rendezvényt, amely annyi embert mozgatott meg, mint korábban egyetlen ilyen típusú esemény sem. A polgármesterektől megtudtam, hogy a lovasversenyen olyan települések is részt vettek, akik a közös összejöveteleken soha nem jelennek meg. Rengeteg nyitott, jókedvű emberrel találkoztam, ez éppen olyan hangulatú rendezvény volt, mint a Nemzeti Vágta."

A Bajai Kistérség képzőművészeit munka közben is megnézhettük
A Bajai Kistérség képzőművészeit munka közben is megnézhettük

Dr. Tamás István, a Vágta elnöke a rendezvény tapasztalta meg, milyen is a valódi Magyarország.

"Azt gondolom, a Bácskai Vágtán érződött igazán az a lokálpatriotizmus, amely a világvárosok rendezvényein nehezen jön át. Az lenne az igazi, ha ezek a gyönyörű népviseletbe öltözött lányok és fiúk, nők és férfiak, valamint a helyi jellegzetes ételek egy országos eseményen keresztül világszerte ismertté válhatnának. Ezáltal meg tudnánk mutatni Magyarország egyediségét, nemzetünk igazi értékeit."

A bajai Petőfi-szigeten nemcsak hagyományos lovas programok, de gasztronómiai bemutató is volt. A városban megvalósult az, ami Nemzeti Vágtán idén első alkalommal, Országkonyha néven jön majd létre. A Kistérség települései helyben készített ételekkel és italokkal vonultak ki, többen népviseletbe öltözve.

Geszti Péter a nagybaracskai népviseletbe öltözött hölgyek társaságában
Geszti Péter a nagybaracskai népviseletbe öltözött hölgyek társaságában

A dunafalvi, nagybaracskai és bátmonostori ruhák lenyűgözték a Nemzeti Vágta kreatív igazgatóját. Az utóbbi település hagyományőrzői még egy népviseletbe öltöztetett babát is ajándékoztak Geszti Péter kislányának.

Horváth Roland a nyertes település, Érsekhalma polgármestere, egyben a rendezvény főszervezője elégedetten zárta a rendezvényt.

"Megvalósult az összefogás, amely elindított egy olyan kezdeményezést, amely szép hagyományt teremthet."

Terecskei Rita holtversenyben a negyedik legjobb helyezést érte el a fogathajtók versenyében
Terecskei Rita holtversenyben a negyedik legjobb helyezést érte el a
fogathajtók versenyében



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?