Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Születésnapi program: az Ország Táncháza – az ország legjobb lovas táncosai

A turai Sára Ferenc Hagyományőrző Egyesület néptánc csoportja és a Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes

A turai Sára Ferenc Hagyományőrző Egyesület néptánc csoportja

A fiatal, idén 5 éves együttes a Galga-mente régiójában turai és környékbeli fiatalok és felnőttek táncos kedvének köszönhetően alakult meg, először hagyományőrző céllal. Rövid időn belül azonban megnőtt az igény a csoportban a Kárpát-medence más régióinak táncanyagai iránt is, így az együttes tagjai mind tánctechnikai, stílusbeli és néprajzi ismeretei is folyamatosan bővülnek a helyi hagyományok ápolása mellett. A tagok között sokan a környező településről járnak be táncolni, hogy részt vehessenek mind a hagyományőrző, mind pedig az egyéb táncanyagok feldolgozásának munkájában. Az együttes bár fiatal, mégis igazi közösséggé formálódott, mely nem pusztán abban merül ki, hogy a táncos alkalmakon együtt dolgoznak, hanem azt is jelenti, hogy Tura és a környék hagyományos paraszti világának értékeit életmódjukkal és a próbákon kívüli rendezvényekkel, népművészeti alkalmakkal is képviselik, éltetik, és átörökítik.
A tánccsoportot Szokolik Szabolcs és Szokolik Melinda vezetik. A műsorban a Nemzeti Vágta virtuozitásához méltán illő hajdúsági táncokat táncolnak majd. A koreográfiát Szokolik Szabolcs készítette.

Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes régi igény mentén verbuválódott. Kezdetben csak a ló szeretete és a lovas élettel való kapcsolat volt a közös vonulat, de később rádöbbentünk, hogy a legfontosabb feladatunk a tánccal, kultúrával való nevelés, az
emberek népi kultúrához való kapcsolatának, viszonyának erősítése, javítása. Tagjaink kivétel nélkül táncmesterek, egykori oktatók és előadó-művészek, akik immár újra az amatőr művészeti mozgalomban találják meg szakmájuk értelmét. Az alapítás évében egyetlen egyhetes kulturális lovastúra volt a cél, amely mára rendszeressé vált. Feladatunk, hogy a kisfalvas térségeket évről-évre végigjárva táncos előadóestekkel, táncházakkal hívjuk fel a népművészet értékeire a figyelmet. Fontos célunk a helyi közösségek felélesztése és figyelmeztetése: a kezükben lévő értékeket csiszolgatni, fényesíteni kell.

Az együttes mára nagyon népszerű, ismert lett, sok előadást tartunk, egyre gyakoribban a művészeti fesztiválokon, szakmai rendezvényeken való megjelenések. Tagságunk tíz főből áll, akik kizárólag férfiak.

Bemutatóinkban a katonaélet, a pásztorvilág, vagyis a régi magyar férfiélet táncpillanatait jelenítjük meg. Nagy hangsúlyt kap az improvizáció és a táncos egyéniség.

Születésnapi programok - A lelátókról és a tér közepéről ingyenesen látogatható
2017. szeptember 16. (szombat) 19:15

Részletes Programtervezet »

2017. szeptember 15.