Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Programleírás [2017]

A NEMZETI VÁGTA ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA ÉS A VERSENYZŐK FOGADALOMTÉTELE

Szeptember 16. szombat 12:00-13:00 – Hősök tere

 

A 10 éves Nemzeti Vágta együtt ünnepli születésnapját az idén 25 éves Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel. A megnyitó ünnepségen 200 lovas, köztük 150 hagyományőrző huszár vonul fel és 300 gyalogos hagyományőrző katona jelenik meg a Hősök terén. A hagyományőrző díszegységek bevonulását koszorúzással egybekötött tiszteletadás követi a Hősök Emlékkövénél. Különleges lovas bemutatók várják a közönséget: a megnyitó programban 100 hagyományőrző huszár mutat be, korábban még nem látott lovas carousselt, azaz formációs gyakorlatot a Nemzeti Vágta körpályáján és felvonul a Győri Ördöglovasok 50 fős csapata is. A megnyitó ünnepség részeként fogadalmat tesz annak a 72 településnek a lovasa, akik az Elővágták után több mint 200 lovas közül a Nemzeti Vágta budapesti döntőjébe jutottak.


25 ÉVES A MAGYAR HUSZÁR ÉS KATONAI HAGYOMÁNYŐRZŐ SZÖVETSÉG

Szeptember 15-17. – Városliget

 

„A Nemzeti Vágta tízéves évfordulójával ünnepeljük a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 25 éves évfordulóját, ami nagy megtiszteltetés a számunkra, hiszen a Vágta minden évben tiszteleg a magyar huszárság hősei előtt. Pompás hagyományőrző parádéval készültünk: a főbb történelmi korszakok katonai viseletei mutatkoznak meg a több száz fős seregszemlén, valamint történelmi táborokkal, bemutatókkal várjuk a látogatókat tízedik Nemzeti Vágtára és a jubileumi díszbe öltözött városligeti napozó réthez.” – Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke.

 


HUNGRANA KISHUSZÁR VÁGTA – FUTAMOK

 

Szeptember 16. szombat 13:15-13:45 – Előfutamok, Hősök tere versenypálya
Szeptember 17. vasárnap 16:15-16:30 – Döntő, Hősök tere versenypálya

A Nemzeti Vágta nemcsak a nagyoké. Nemcsak a felnőttek érzik jól magukat a vásári forgatagban, nemcsak ők drukkolnak az izgalmas versenyeken, és nemcsak ők lehetnek profi lovasok, hanem a gyerekek is. A Nemzeti Vágta a kicsiké is! A Kishuszár Vágta mára már hagyománnyá vált, 10-16 éves korú gyerekek, profi lovasok, kis pónikkal versenyeznek.


Immár tizedik alkalommal kerül átadásra a Kishuszár Vágta különdíja, egy huszártarsoly, mely Pál Albert adománya. Ő készítette a Nemzeti Lovas Díszegység tarsolyait, csatlékait és patrontáskáit is. A különdíj a hagyományok őrzésére és szeretetére kívánja felhívni a kishuszárok és egyben a nézők figyelmét. A mintegy százezer forint értékű különdíjat a Nemzeti Vágta főkapitánya, Székely Tibor adja át a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nevében.


NEMZETI VÁGTA – FUTAMOK

Szeptember 16. szombat 14:00-18:05 – Előfutamok, Hősök tere versenypálya
Szeptember 17. vasárnap 10:45-12:10 – Középfutamok, Hősök tere versenypálya
Szeptember 17. vasárnap 17:55-18:15 – Döntő, Hősök tere versenypálya

A Nemzeti Vágtán a magyar városok, falvak, régiók által nevezett lovak és lovasok mérkőznek meg, hogy ismertséget és dicsőséget szerezzenek. 72 település lovasa méri össze az erejét az izgalmasnak ígérkező futamokon.


KINCSEM+ FOGATVÁGTA – FUTAMOK


Szeptember 16. szombat 16:00-16:10; 18:40-18:50 – Előfutamok, Hősök tere versenypálya
Szeptember 17. vasárnap 16:30-16:45 – Döntő, Hősök tere versenypálya

Igazi magyar kuriózum, a Nemzeti Vágtán nemcsak lovak és lovasok, hanem fogatok versenyét is láthatja a nagyérdemű. A Fogatvágta ötletgazdája Lázár Zoltán hatszoros világbajnok fogathajtó. A standard kocsik nem alkalmasak arra, hogy a Hősök terén vetélkedjenek, ezért új fogatokat és szerszámokat kellett kitalálni. Megszületett, először a világon, a szkíta harci kocsik és a római kocsik ötvözete a modern kor igényeinek megfelelően. A látogatók a nagysikerű Ben Hur című film kocsiversenyéhez hasonló lélegzetelállító viadalnak lehetnek szemtanúi a Hősök terén!


OMÉK NEMZETKÖZI FUTAM

Szeptember 17. vasárnap 12:20-12:50 – Előfutamok, Hősök tere versenypálya
Szeptember 17. vasárnap 17:30-17:45 – Döntő, Hősök tere versenypálya

A Nemzeti Vágta keretében ötödik alkalommal rendezik meg az OMÉK2017 Nemzetközi Futamot. Összesen tizenkét ország versenyzője meghívásos alapon lép pályára és idén is egységesen a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által rendelkezésükre bocsátott, shagya-arab lovakkal mérkőznek meg.

Idén Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Szerbia, USA, Kína, Cseh Köztársaság, Mongóia, Törökország, Suriname, Üzbegisztán küldi a legjobb lovasát Budapestre.


ADRENALIN KOCSITOLÓ VERSENY

 

Szeptember 16. szombat 18:30-18:40 – Előfutam, Hősök tere versenypálya
Szeptember 17. vasárnap 12:55-13:00 – Döntő, Hősök tere versenypálya

Minden eddiginél izgalmasabb kocsitolást láthatnak az érdeklődők a Nemzeti Vágtán. Idén a közönségkedvenc ADRENALIN Kocsitoló verseny ugyanis megújul. Versenyt hirdettek az Elővágtákon: a Borsodi, a Bakonyi, valamint a Festetics Vágtán is rendeztek kocsitoló kvalifikációs versenyeket. A három győztes, a Gyenesi favágók, Felsőzsolca, valamint Tata a Nemzeti Vágta szombati napján méri össze erejét, s itt dől el, hogy ki indulhat a vasárnapi döntőben, a Nemzeti Vágta ADRENALIN Kocsitoló versenyén Kocs község és a Sportolók csapata ellen. Idén ismét vegyes csapatok indulnak majd és az egyenjogúság jegyében három női és három férfi versenyző húzza a szekeret. Ahogyan az Elővágtákon, úgy a Nemzeti Vágtán is egy kört kell megtenniük a versenypályán a csapatoknak, s aki elsőként ér célba szekerével, azé a győzelem.


MVM LOVAS PARASPORT BEMUTATÓ ÉS SORVERSENY


Szeptember 17. vasárnap 10:05-10:30 – Hősök tere versenypálya

A bemutatón ízelítőt láthatnak abból, hogyan használható egy ló fogyatékkal élő emberek megsegítésére


TÜZES VÁGTA ÉS TRÜKKLOVASOK

 

Szeptember 16. szombat 20:30 – Hősök tere, versenypálya

A 10 éves Nemzet Vágta születésnapján szeretnénk megajándékozni Budapestet és a Vágta minden látogatóját egy nagyszabású, ingyenes, esti gálaprogrammal, melynek a lovak és lovasok mellett főszereplője a Tűz.
A Nemzeti Vágta kivilágított versenypályáján a 100 lovas huszár carousselt fáklyákkal látjuk, a Nemzeti Lovas Díszegység tart bemutatót, Kassai Lajos lovas íjászai tüzes nyílvesszőkkel rajzolnak száguldó csillagokat az égre, a Győri Ördöglovasok Tóth Szilárd vezetésével tartanak bemutatót. A lovas rekordok éjszakáján a 100 huszár a trükklovasok után a legendás puszta ötöst, ezúttal puszta tízes formációban hajtja ifj. Szegedi Gábor, aki ezzel édesapja, a világbajnok Szegedi Gábor nyomdokaiba lép, aki egykor a világon először hajtott tíz lovat úgy, hogy közben a hátsó két ló hátán állt.
A tüzes gálában fellépnek még Koltai Polett vezetésével 8 dámalovas, akik tűzoszlopok körül mutatják be gyakorlatukat, az Epona Lovasiskola spanyol lovasai, száguldó tűzszekerek.
A bemutatót egy látványos csatajelenet zárja, melyben a huszárok elől menekülő császári lovasok felgyújtják a település házait, így a lovasok lángoló épületek között küzdenek majd, miközben az ágyúk döreje tüzeli tovább a csata hevét.
A tüzes gála ünnepi programja maradandó és ami a családok számára is fontos, a lelátókon díjmentes szórakozást kínál.
A tér közepén lévő állóhelyek, mint az egész Vágta idején, ezúttal is térítésmentesen látogathatók.


AZ ORSZÁG TÁNCHÁZA


Szeptember 16. szombat 19:15 – Hősök tere

Gyertek és vigadjunk együtt a Nemzeti Vágtán, a Vágta Tánccsoport és a Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes mestereivel!
Villanjon a csizma, libbenjen a szoknya az ország legnagyobb táncházában. Budapest, Hősök tere, szeptember 16. 19:15 órától. A születésnapi programok ingyen látogathatók!


HORTOBÁGYI  MÉNES HAJTÁS

fotó: Kövesi Eszter

Szeptember 16. szombat 20:15 – Hősök tere, versenypálya

A Nemzeti Vágta 2017-es programjának záró momentuma a hortobágyi Mátai Ménes kb. 40 nóniuszával végrehajtott méneshajtás. A különleges szépségű, 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított, sokoldalú lovakat nagy tapasztalatú csikósok csergetve, a karikás ostorukat pattogtatva hajtják körbe a Vágta pályáján. Magyarország egyik legrégebbi ménesében 1961-től folyik a nóniuszok tenyésztése, génmegőrzése. A ménes egyik küldetése, hogy a mai korban is megtalálja az egykor kedvelt katonaló helyét.


OTP BANK JÓTÉKONYSÁGI SZTÁRFUTAM

Szeptember 16. szombat 18:10-18:20 – Hősök tere, versenypálya

2008 óta a Nemzeti Vágta minden évben megrendezi az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamát.

2008- Sasvári Sándor, színművész
2009- Stohl András, színművész
2010- Pintér Tibor színművész
2011- Hajas László mesterfodrász
2012- Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó
2013- Sárfalvi Péter többszörös világ- és Európa-bajnok öttusázó, televíziós műsorvezető,
2014- Kaszás Géza színművész
2015- Pintér Tibor színművész
2016- Sipos Imre színész-rendező

Idén is nyeregbe pattannak hazánk lovas hírességei, hogy nemes ügyet szolgálva szálljanak harcba a dicsőségért. Minden eddiginél színesebb mezőny állt össze a 2017-es, jubileumi évre, színészek viadala lesz az idei futam, ahol két új szereplőt is köszönthetünk: Adorjáni Bálint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, Bács Péter pedig a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség megsegítése érdekében küzd a győzelemért. Idén újra nyeregbe száll Barabás Kiss Zoltán, aki a Kézenfogva Alapítvány, valamint egyedüli nőként Puzsa Patrícia, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásáért lovagol. A tavalyi bajnok, Sipos Imre a Magyar Lovasterápia Szövetség megsegítéséért küzd a versenyben.


VÁGTA KORZÓ 


A Hősök teréről indulva rá sem lehet ismerni az Andrássy útra: hömpölygő, jókedvű emberek, csillogó szemű gyerekek, ínycsiklandozó illatok, szivárványszínű kavalkád. Az ódon hangulatú házak közét belengi a Nemzeti Vágta szellemisége: pár tíz méteres szakaszon sehol máshol fel nem lelhető módon elénk tárul Magyarország kicsit máshogy. A versenypályáját a hátunk mögött hagyva belemerülhetünk a nevező települések pavilonjain keresztül a magyarországi régiókba és városokba és a minőségi magyar kézművesség világába. Izgalmas huszárpróbákon vehetnek részt kicsik és nagyok, hogy kiderüljön, ki az, aki igazán huszárnak való, a palotás ruhába öltözött hölgyeket meg-megkerülve pedig kedvünkre vásárolgathatunk a szebbnél szebb portékákból és megkóstolhatjuk a nyálcsorgatóan finom illatú pecsenyéket és sülteket.


ORSZÁGKONYHA

 

Az Országkonyha már szeptember 15-én megnyitja kapuját, nemcsak tradicionális ételek, de hazai pálinka és borkülönlegességek is várják a gasztronómia szerelmeseit. A Nemzeti Vágta ideje alatt igazi fesztivál-hangulat járja át Budapest szívét. A Műcsarnok mellett az Ötvenhatosok teréig, az Országkonyha sültjeinek és édességeinek illata már messziről érezhető: amellett, hogy Magyarország fenséges ízeiből kapnak kóstolót, megismerhetik a tradicionális ételeket és a hamisíthatatlan magyar vendéglátást, amiből nem hiányozhatnak a jó pálinkák és minőségi borok. Kóstolják meg a különleges, születésnapi menüsort, az ünnepi hangulattal fűszerezett finomságok mellett pedig élvezzék az élő zenét és járjanak örömtáncot!


HUSZÁRTÁBOR

 

Nemcsak a pályán száguldó és harcoló huszárokkal találkozhatnak a Nemzeti Vágtán, egészen közel lehet kerülni hozzájuk táborozás közben is. A Városligetben a Napozóréten felállított történelmi tábor vár kicsiket és nagyokat, ahol a huszártábor katonái bemutatják, hogy miként nyergelik fel a lovaikat, milyen részekből áll egy igazi egyenruha, milyen kiképzésen kellett keresztülmenniük az egykori vitézeknek. Közelről megtekinthető egy '48-as hadi ágyú, megfoghatók a fegyverek és a családi fotózás kedvéért az ifjú huszárok még csákót és egyenruhát is ölthetnek magukra.