News Photo

Az angol királynő lovasa letette névjegyét a Nemzeti Vágtán

  • 2019. október 21..

A verseny történetében először sikerült két egymást követő évben ugyanannak a lovasnak nyernie a Nemzeti Vágta döntőjében. A temerini Nagy Arnold a tavalyi évhez hasonlóan ismételten remekelt, Fantázia nyergében a végső hajrában magabiztos győzelmet aratott a 12. Nemzeti Vágtán.

Idén rendhagyó módon, szeptember helyett október 19. és 20. között rendezték meg a történelmi hangulatú, hagyományokra épülő lovasversenyt a Hősök terén. Az őszi időpont ellenére a látogatóknak nyárias időjárásban volt részük, a versenyzők tömött lelátók előtt küzdhettek a győzelemért az emlékmű köré épített professzionális lovas pályán.

A szoros elő-, illetve középfutamok után az 5 legkiválóbbnak bizonyult település lovasa jutott be a döntőbe, Baja, Kaposvár, Kecskemét, Temerin és Zirc színeiben. A rendkívül izgalmas három és fél körös versenytávú fináléban Németh János Baja képviseletében és Nagy Arnold Temerinből fej fej mellett haladt, végül a vajdasági lovas az utolsó körben megelőzte ellenfelét és ismét győzedelmeskedett a Nemzeti Vágtán.

A hétvégén számos más versenyszámban szurkolhattak az érdeklődők kedvenceiknek. A Nemzetközi Futamra 12 országból 6 nő és 6 férfi lovas érkezett, a megmérettetést a brit királyi testőrség lovasezredének a Household Cavalry-nak a lovasa, Liana Nicholas nyerte meg, a dobogó második fokára a cseh Agáta Čermáková állhatott fel, míg a harmadik helyezést Alina Wiesinger nyerte el.

A Kishuszár Vágta döntőjébe 6 település lovasa kvalifikálta magát sikeresen. Az ifjú lovasok versenyében 10-16 év közöttiek indulhattak, a fiatalok pónilovakon vágtathattak a Hősök tere körül a másfél körös versenytávon. Vörös Tamara bravúros győzelmet aratott Csetény képviseletében, a dobogón a sorban őt követte Mórocz Mercédesz Orosházáról és Makoviczki Martin Újkígyósról.

A négyes fogatok üldözéses versenyében igazi apa-fia párharcnak lehetett szemtanúja a közönség, Dobrovitz József elsőként ért a célba, őt követte fia, Ifj. Dobrovitz József, a harmadik helyezést a Tóth-Simon Sándor nyerte el.

A különlegességnek számító kocsitoló versenyen idén az Országos Mentőszolgálat csapata is hősiesen tolta a Milleniumi emlékmű körül a szekeret. A megmérettetés döntőjébe a madari csapat is bekerült, de végül a kocsi csapat ért be első helyen.

A magyar tradíciókra épülő lovas rendezvényen csikós és pusztaötös bemutatóval, történelmi lovas felvonulással és méneshajtással szórakoztatták a nagyérdeműt. Az Andrássy úton a Vágta korzón magyar gasztronómiai különlegességeket kóstolhattak a látogatók. A kétnapos rendezvényt ebben az évben a Szerencsejáték Zrt., valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta.A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?