News Photo

Interjú Pécsi Istvánnal

  • 2009. május 16.

Milyen hatással van a Nemzeti Vágta a hazai lovas kultúrára?

A Vágta éppen azt a hatást érte el, mint amire számítottunk. Minden lovas eseményen érezhető a pozitív irányú változás, legyen az fogathajtás vagy éppen galoppverseny. Egyre többen kezdik megismerni a lovas versenyeket és a ló népszerűsítésében is nagy szerepe van a Nemzeti Vágtának. A sajtóban is sokkal nagyobb figyelmet kap a lovassport, mint eddig, szóval mindezek fényében azt gondolom, bátran kijelenthetjük, hogy lovas nemzet lettünk. Ebben az évben több kiemelkedő esemény is igazolja, hogy felélénkült a lovas élet. 19-én megnézhettük Overdose-t a Kincsem Parkban. Hamarosan, május 30-31 és június 1-je között Nemzeti Vágta, majd galopp derbi, fogathajtó világbajnokság, és lovas világkupa zajlik itthon. Ez óriási fejlődés és eredmény egy ilyen kis országban.

A szakma hogyan ítéli meg a Nemzeti Vágtát?

Ma már sokkal jobb a megítélése, mint tavaly, az első rendezvény előtt. Akkor mindenki szkeptikus volt. A speciális környezettel, a különleges pályával és az újszerű eseménnyel szemben sokaknak fenntartásaik voltak, de látván a hozadékát, ma már mindenki elfogadta, értékeli és elismeri a rendezvényt. A Nemzeti Vágta egy kiemelkedően fontos lovas eseménnyé vált szakmai körökben is. Ezt mutatja az is, hogy míg az első Vágtára lepkehálóval kellett összeszedni a nevezőket, most már maguktól neveznek, sőt túljelentkezés van.A rendezvény sikerét pedig az is igazolja, hogy csak néhány kisebb finomításokat kellett tennünk a versenyszabályzatban.

Pécsi István
Pécsi István

Melyek ezek?

Nem minősül akadályozásnak a pálya ideális ívén való lovaglás és a versenyben elfoglalt pozíció ily módon való megőrzése. Ez nem vonatkozik a lekörözött versenyzőre, akinek a pálya külső szélére húzódva kell biztosítania a mögötte érkezők elhaladását. A starter „starthoz” felszólítására a lovak a segédstarter irányításával a startvonaltól a tavalyi 15 méterhez képest kb. 5 méterre, egyvonalban felsorakoznak - a belső korláttól a kisorsolt startszám szerint növekvő sorrendben. Ezután a résztvevők – immár a lóápolók segítsége nélkül – lépésben a startvonal felé közelednek.Az óvással kapcsolatban pedig: az érvényes óvást a Versenyigazgatónál a csapat vezetője a futam után 3 percig jelezhet szóban, amit 50.000,-Ft óvadékkal együtt írásban kell megerősítenie a futam után 10 percen belül a Versenyirodán. Elutasított óvás esetén a Fegyelmi Bizottság az óvadékot visszatartja.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?