News Photo

Kisorsolták a 14. Nemzeti Vágta előfutamait

  • 2021. szeptember 25.

Ismét a budapesti Hadtörténeti Múzeum adott otthont az eseménynek, mely során ünnepélyes keretek között sorsolták ki a Nemzeti Vágta idei döntőjének előfutamsorrendjét. A versenyt október 2-én és 3-án a fővárosi Hősök terén rendezik meg, amely idén a régi, megszokott keretek között tér vissza: a futamok mellett Vágta korzóval és színes programokkal várják majd a nagyérdeműt a szervezők. Az eseményt a Duna Televízió közvetíti.

Szeptember 23-án tartották meg az előfutamok ünnepélyes sorsolását, amely során ismert és elismert lovas szakemberek, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tagegyesületeinek huszárjai, valamint a Nemzeti Vágta támogatói és az idén újra startoló Jótékonysági Sztárfutam művészei is segédkeztek.

A tervek szerint Közép-Európa legnagyobb lovas versenysorozata és egyben kulturális rendezvénye 2021-ben ismét közönség előtt tér vissza.

„Nagyon örülünk neki, hogy a tavalyi nehéz év után, végre újra közönség előtt rendezhetjük meg a versenyt, amely nem csak az ország legnagyobb és legnépszerűbb lovas eseménye, de 14 éve alatt egy meghatározó branddé nőtte ki magát. Így aztán idén is újra életre kel a mese, amelynek a végén valakinek az álma valóra válik"– mondta el Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.

Ezután Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató beszélt az idei Elővágták tapasztalatairól, a versenyt érintő változásokról, újításokról, valamint kiemelte: idén is számos érdekes programra számíthatnak az érdeklődők, amelyeket a televízión keresztül is figyelemmel kísérhetnek a nézők. A nagy népszerűségre való tekintettel, a kishuszár vágtán idén már 25 település indulhat. A programok között lesz ismét a méneshajtás, az izgalmas négyesfogatok üldözéses versenye, kocsitolóverseny, illetve újdonságként debütál majd a szimultán magasugrató verseny is. Több év kihagyás után a Jótékonysági Sztárfutam is visszatér, melynek végén a győztes híresség a Bottyán Equus Lómenhely Alapítványnak ajánlja fel nyereményét. A nemzetközi futam sem marad el, amelyben ezúttal 12 ország indul: a versenyző nemzetek között köszönthetjük például Indiát, Mongóliát és Törökországot is. Az esemény az idei évben egy arisztokrata testvérpár, Zichy Karolina és Antónia előtt tiszteleg, akik többek mellett az 1848-49-es szabadságharcban való szerepvállalásukkal tűntek ki, és a „zászlóanyaság” megtestesítőiként vonultak be a történelemkönyvekbe.

A sorsolás eredményeként az előfutamok a következőképpen alakulnak majd:

A kétnapos lovas ünnep során történelmi lovas felvonulás, dámalovas bemutató és számos más családi programlehetőség is várható: ezekről bővebben a www.vagta.hu oldalon tájékozódhat a közönség.

2021. szeptember 23.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?