Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Három napos, nagyszabású lovas ünnep: 11. alkalommal rendezik meg a Székely Vágtát a hétvégén

2022. június 17. és 19. között Székelyföld lovasai szállnak nyeregbe és versenyeznek a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. Ismét lesz Góbé futam, ahol a fiatalabb lovasok kapnak lehetőséget, valamint számos lovas bemutató, koncert is szórakoztatja majd a közönséget. Az esemény a helyi születésű Czetz János emléke előtt tiszteleg, aki az 1848-as szabadságharc legfiatalabb tábornoka volt. A budapesti Nemzeti Vágta neki ajánlja az idei Nemzetközi futamot is.

Hétvégén kerül megrendezésre Székelyföld legnagyobb lovas rendezvénye, a Székely Vágta. Egész biztosan izgalmas programra számíthat az, aki figyelemmel kíséri az eseményt, idén ugyanis – az elmúlt időszak zártkapus versenyei után - végre újra háromnapos lesz a rendezvény, amely így ismét a jól megszokott menetrend szerint kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön, Maksa-Óriáspincetetőn.

Idén 19 település képviselője nevezett be a megmérettetésre: 9 lovas a Góbé futamban, míg 10-en a felnőtt mezőnyben harcolnak a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutásért – lesznek közöttük visszatérő versenyzők és újoncok is. A versenyzők között lesz például Tamás Csaba, aki a tavalyi döntőben dobogós 3. helyezést ért el, és így a legeredményesebb székely lovas volt a Nemzeti Vágta történetében. (Az induló települések és lovasok pontos listája itt található.)

A 11. Székely Vágta az 1848-as szabadságharc legfiatalabb tábornoka, Czetz János emléke előtt tiszteleg, a hős születésének 200. évfordulóján. A gidófalvi születésű Czetz mindössze 26 éves volt, amikor tábornoki rangot szerzett, maga Bem József is nagyra értékelte katonai tudását. Buenos Airesben hunyt el, ahol szobrot állítottak neki és teret neveztek el róla.

Többféle nagyszabású kulturális produkciót is kínál a rendezvény a látogatóknak: a Nemzeti Lovas Színház a Székely Vágtán, szombat este mutatja be a Szent László, a lovagkirály című népi rockoperáját, melynek nyilvános főpróbájára pénteken kerül sor. Ezen kívül a 4 for Dance táncos show és Péter-Szabó Szilvia akusztikus koncertje szórakoztatja a közönséget a három nap során. Lesz még huszár ügyességi verseny, a Kassai Lovasíjász Iskola, valamint az Erdélyi Lovaskaszkadőrök bemutatója, kézműves vásár és számos más, érdekes program.

Vasárnap 17 órától várható a Góbé futam, majd 17.30-tól a Székely Vágta döntője, ahol kiderül, kik képviselhetik Székelyföldet októberben Budapesten, a Hősök terén.

 

A Nemzeti Vágtáról

A Nemzeti Vágta egyedülálló lovas ünnepünk, és a magyar tradíciókra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai, történelmi településfesztivál is egyben. Célja most is ugyanaz, mint amit az első Vágta megrendezésekor fogalmaztak meg a szervezők: lovas hagyományaink felelevenítése, új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése. A 2022-es évben 13 helyszínen kerülnek megrendezésre az Elővágták, ahonnan a legjobbak bekerülnek a budapesti Hősök terén, október 1-jén és 2-án zajló döntőbe. A tervek szerint idén korlátozások nélkül várja a látogatókat a rendezvény, így ismét lehet lelátójegyet vásárolni és megnyit a Vágta Korzó is. A korábbiakhoz hasonlóan idén is a Duna Televízió közvetíti élőben a fővárosi eseményt.

 

2022. június 16.