Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai

Pünkösd vasárnapján délelőtt ünnepélyes felvonulással kezdődött a Nemzeti Vágta. Településük zászlajával vonultak fel a 90 település képviseletében rajthoz álló lovasok. A versenyzők esküt tettek a Vágta főkapitánya, Székely Tibor előtt, hogy küzdelmükben az „Erőt, tisztességet!” huszárjelmondat szelleméhez tartják magukat.
A programot indító lovasgála a magyar lovaskultúra legdicsőbb fejezeteit idézte fel, legjobb tudásukkal szerepeltek Kassai Lajos ősmagyar lovasíjászai, s a huszár hagyományőrző egyesületek, csoportok. A Hősök terének közönsége az időnként mostohára forduló időben is elismerő tapssal honorálta a pontosan begyakorolt mozdulatok szépségét, ló és lovas harmóniáját ügetésben, vágtában, karddal vagy éppen íjjal. A megélénkülő eső a Vágta Korzótól sem tántoríthatta el a vidám közönséget, akik pavilonok, sátrak fedezékében élvezték a települések vendégszeretetét, és a színes gasztronómiai kínálatot. A csetényi pálinka, a felvidéki Dobóruszka bodzaszörpje, vagy éppen a gyönyörű füzesgyarmati hintó révén új városok, helyek, turisztikai célpontok kerültek fel több tízezernyi fővárosi és vidéki magyar személyes térképére.
 
 
Ennek az ágyútűznek mindenki örült
 
A versenyek szekciójában elsőként a Kishuszár Vágta előfutamait tartották meg. Az 1848/49-es szabadságharc gyermekhőseinek emlékére rendezett versenyen három futamban 18 ifjú lovas versengett, akik 138 cm-nél alacsonyabb pónik nyergében tettek meg másfél kört a pályán. Az igazi Vágta-lovasokhoz méltóan szereplő hat legügyesebb kishuszár döntőjét hétfőn koradélután rendezik.
 
A Nemzeti Vágta előfutamain azután 90 település buzdította lovasát, minden futam esélylatolgatással kezdődött és óriási ovációval végződött, akár nagyon, akár kevésbé esélyes lovas jutott tovább. Az előfutamok végére az ég is kiderült, így a Hősök tere és a lelátók népe együtt örülhetett annak, hogy idén is van határon túli szereplő a középfutamban, a tavaly is sikeresen szereplő Révkomárom. A pálya kialakításának új biztonsági megoldásai is beváltak, az első versenynapon semmilyen komoly sérülés nem történt.
 
 
Suták Vanda hatalmas fölénnyel nyerte előfutamát