News Photo

Szorosabb és izgalmasabb versenyeket ígér az idei Nemzeti Vágta

  • 2024. április 09

Az idei évben október 5-6-án rendezik Szilvásváradon a 17. Nemzeti Vágtát. A lovas hagyományaink felelevenítésére életre hívott egyedülálló lovas ünnepünket májustól augusztusig 16 vidéki és határon túli Elővágta előzi meg.

,,2024-ben több változás lesz, amelyek még izgalmasabbá teszik a versenyeket. Idén először az ifjúsági mezőnyt két csoportra osztjuk: a 10-13 évesek (2014-2011 között születettek) a Huszárgyerek Vágtán versengenek, a 14-17 évesek (2010-2007 között születettek) pedig a Kishuszár Vágtán indulhatnak. Eddig a 10-16 éves korosztály versenyezhetett, idéntől pedig még többen kapnak indulási lehetőséget” – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója.
 
További újdonság, hogy a távok csökkennek, így még szorosabbá, izgalmasabbá válnak a versenyszámok. Fontos változás, hogy idén a döntőbe bejutó valamennyi település képviselője grandiózusabb megjelenést kap: a futamok előtt kocsin viszik őket körbe a pályán, bemutatva mindenkit a többezer nézőnek.
 
2024-ben 16 vidéki és határon túli Elővágtán mérkőznek meg május és augusztus között a települések lovasai. A 11 anyaországi előfutam között találjuk a Festetics Vágtát, amely idén 15. alkalommal kerül megrendezésre Gyenesdiáson, továbbá két új helyszínt is üdvözölhetünk:  Szemenyét és Vasadot. A határainkon túl 5 Elővágtára kerül sor, így a Vajdasági, a Székely, a Felvidéki, a Muravidéki és a Partiumi Vágtára.
 
A Nemzeti Vágta nem csak ló és lovasa, hanem az általuk képviselt közösségek versenye is, igazi településfesztivál. A Nemzeti Vágta idén is példát szeretne mutatni az egészséges versenyszellem, egymás kölcsönös tisztelete, és a közösségi cselekvésben megmutatkozó hagyományőrzés középpontba állításával.
 
Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyét 2024. október 5-6-án rendezik meg a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban. A vasárnapi döntő futamokat a Duna élőben közvetíti.

CímkékA hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?