Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Megvan a Nemzeti Vágta 2010-es előfutamainak

első győztese.

A 2010-es vágtaszezon első előfutamát a Bácskai Vágtát, Baján tartották április 24.-én szombaton. A hatalmas versengésben végül Kulisity Rita diadalmaskodott Érsekhalma színeiben.
Az előfutamok történetében hagyományteremtő Bácskai Vágtát másodszor rendezték meg Baján a Petőfi szigeten. A fogathajtó futamokkal, csikósbemutatóval színesítette verseny sikerét mi sem bizonyítja jobban mint, hogy 19 településről mintegy 15 lovat és 18 fogatot neveztek be a felsőbácskai régióból. Az egésznapos esemény hangulatát számtalan kulturális program, hagyományőrző csoportok,  ének- és táncegyüttesek bemutatói, konceretek emelték. A fesztivál hangulatú Bácskai Vágtán több mint 13.000 látogató mellett Baja, Érsekhalma, Sükösd, Hercegszántó, Dunafalva, Felsőszentiván, Csátalja, Bátmonostor, Nagybaracska, Vaskút, Rém, Dávod, Bácsborsod, Bácsbokod, Gara, Érsekcsanád, Nemesnádudvar, Szeremle és Csávoly polgármesterei is megtisztelték jelenlétükkel. A településvezetők nemcsak protokoll látogatást tettek a rendezvényen, hanem egész napjukat az ünnepségen töltötték és a Polgármesterek Fogathajtó Futamában személyesen is összemérték tudásukat.

Ez a csodálatos rendezvény nemcsak a bajaiak érdeme, hanem az egész felsőbácskai régió dicsősége. Jól példázza azt, hogy mi bácskaiak összetartozunk és, hogy képesek vagyunk együtt gondolkodni és cselekedni értékeink felmutatása és a régió gazdagítása érdekében. Büszke vagyok arra, hogy Baján elsőként rendeztünk tavaly előfutamot a Nemzeti Vágtára és, mint ilyen a Bácskai Vágta 14 további Magyar településnek szolgál mintául ebben az esztendőben” nyilatkozta Dr. Révfy Zoltán Baja város Polgármestere, a Bajai Többcélú Kistérségi Társulás elnöke az újságíróknak.

A rendezvényre számos helyi kötődésű híresség is ellátogatott így például a világhírű operaénekesnő Miklósa Erika, szülőfalujának Dunafalvának szurkolt a versenyeken, Szujó Zoltán az RTL Klub műsorvezetője  személyesen vállalta a döntő futam közvetítését és Geszti Péter, a Nemzeti Vágta kreatív igazgatója több mint egy órán keresztül dedikált polókat, könyveket, fotókat az Őt elözönlő Vágta-rajongóknak.


Helyezettek:
1. Kulisity Rita Érsekhalma Ló neve : Nama
2. Molnár Gyöngyi Érsekhalma Ló neve : Lady Quickstep
3. Telkes Ferenc Érsekhalma

Ló neve : Tétény



Települések fogathajtó versenyének győztese : Varga János, Gara képviseletében.
A « Showhajtás » győztese : Pekanov Tamás (magyar bajnok ökölvívó) szintén Gara képviseletében.