News Photo

Fergeteges küzdelemmel zárult a Széchenyi Vágta

  • 2010. május 27.

Csorna nyerte meg a dicsőséget, hogy ott legyen június 5-6-án a Hősök-terén a Nemzeti Vágta startjánál

A gróf Széchenyi István halálának évfordulójának tiszteletére rendezett egész éves rendezvénysorozat egyik kiemelt programjaként rendezték meg a Széchenyi Vágtát. A legnagyobb magyar emlékének nem is adózhatnánk méltóbban, mint egy fergeteges lovas programmal.

Az eredetileg május 16-ára tervezett előfutam az esemény napján egész Nyugat-Dunántúlon végigsöprő ítéletidő miatt meghiúsult. A szűnni nem akaró esőzés következtében életveszélyes sártengerré vált a versenypálya. A résztvevő lovasok és lovaik, valamint a nézőközönség biztonsága érdekében a versenyt törölték. Nemzeti Vágta vezetősége a vis-major helyzetre való tekintettel lehetőséget biztosított a szervezőknek, hogy a futamot Pünkösd hétfőn, május 24-én bonyolítsák le.

Megérte türelemmel kivárni az új időpontot, mert másodszorra kegyes volt az időjárás és semmi sem akadályozhatta meg, hogy a lovassport szerelmesei egy csodálatos napot töltsenek a nagycenki kastély ódon ittas, nosztalgikus környezetében.
A nem mindennapi lovas esemény helyszíne a történelmi versenypálya volt, ahol a Széchenyi Vágta alkalmából felújították a pálya tribünjeit. A szervezők bíznak abban, hogy az új lelátók a Széchenyi Vágta után is újra nagyszabású lovas rendezvények színtere lesz majd.

17 versenyző indult a Nemzeti Vágta nagycenki előfutamán. A 3 legjobb útja 6 előfutamon, majd két középdöntőn vezetett el a döntőig. Igazán izgalmas végső fordulóban volt része a nagyszámú nézőközönségnek, hiszen a két körös küzdelemben egy-egy oda-vissza előzés is belefért. A szoros vágták ellenére nem történt bukás a verseny ideje alatt.

A helyezések végül a következőképpen alakultak:

  1. Gombár Attila, Csorna színeiben, Gólyabál nevű lován állt a rajthoz
  2. Páli Dávid, Fertőszéplaknak szerezte meg a második helyezést Székely nevű lován
  3. Galavics Gergő, Lövő községet képviselte Vércse nevű lovával

Az első három díjazotton túl, a "legszinpatikusabb ló" címen egy közönségdíj is gazdára talált.

A csodálatos történelmi helyszínen a versenyek előtt, után és közben színes programok és a környék mesebeli ízei is várták az érdeklődőket. Volt aki múzeum és mauzóleumlátogatás mellett döntött, mások egy kellemes hársfasori séta után felültek a Széchenyi kisvasútra, akik pedig a lovakra voltak kíváncsiak azok a történelmi Méntelepen simogathattak pacikat vagy egy “főúri” kocsizásra ruccanhattak ki a fergeteges lovasbemutatók után.

A lovas pálya közepén felállított színpadon olyan nagyszerű előadók léptek fel mint: Mészáros Árpád Zsolt az Operettszínház kedvelt művésze, aki lóháton kezdte a produkcióját, majd partnerével Vastag Csabával fergeteges hangulatot varázsolt közismert musical és operett részletekkel. Utánuk a Czenki Hársfa Néptáncegyüttes bemutatója következett. Majd Xantus Barbara és Gerner Csaba adott elő egy-egy szép dalt Elton John &bdquoAida” c. musicaljéből, de hallhattunk tőlük népszerű Abba slágereket is.

A döntőt követően pedig operett parádé következett Vadász Dániel, Peller Károly és Szendi Szilvia, valamint a Operettszínház táncosai előadásában.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?