Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Zágonyi Károly emlékverseny

A Magyar Lovasszövetség western szakágának bemutató versenye

A magyar huszár hagyományok legfényesebb fejezetének az 1848-1849 évi szabadságharcnak hősei a harc bukása után, a világ számos országában lettek a könnyűlovas fegyvernem legkiválóbb tisztjei.

Sok egykori magyar huszártiszt, köztük Zágonyi Károly huszár főhadnagy lett az amerikai polgárháborúban az Unio lovasságának vezető tisztje. Zágonyi ezredesként azzal szerzett különös hírnevet magának, hogy többek között egykori huszárokból és amerikai lovas tehénpásztorokból (azaz cowboyokból) álló lovas egysége élén, Springfield városát egy fergeteges, huszáros rohammal elfoglalta, eldöntve ezzel egy egész állam Missouri hovatartozásának sorsát. A rohamot a washingtoni Capitoliumban is megörökítették egy falfestményen. 

A magyar huszárok és az amerikai cowboyok közös sikerét felidézve látja vendégül idén a magyar huszár és lovas katonai hagyományok őrzését is elsődleges céljai között számon tartó Nemzeti Vágta a Magyar Lovasszövetség western szakágát.

Az egykori cowboyok lovaglási stílusából kifejlődött western lovas szakág bemutató versenyében tizenkét lovas, három előfutamban és egy döntőben méri össze erejét a Nemzeti Vágta versenypályáján, másfél körös versenyben.

A lovasok a Vágta hagyományaihoz illően különböző színű lótakarókkal versenyeznek. Ez alapján lesznek megkülönböztethetők. Versenyruházatuk pedig az amerikai filmekből jó ismert könnyűlovasság egyenruháját idézi. Annak idején a polgárháborúban, Zágonyi Károly bátor lovasai is hasonló egyenruhában harcoltak. A Nemzeti Vágta biztonsági szabályait figyelembe véve gerincvédőben és kobakban versenyeznek majd az indulók. A kobakokon azonban nem a huszárcsákókat idéző díszítés lesz látható, hanem az egykori katonai egyenruha sapkájának másolata.   

 
Zágonyi Károly
(kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Zagonyi)

A Zágonyi Károly emlékfutamon indulók lovaikkal másfél kört tesznek meg. A háromszor négy fős előfutamokból a futamok első és második helyezettjei jutnak a hatos döntőbe, amely 13 órakor kezdődik.

Az induló lovasok futamonként egy felvezető kört tesznek meg, előttük felvezető három huszár egy Zágonyi Károly emlékfutam feliratú zászlóval vonul körbe.

 

2012.09.12.