Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Elindult a Vágtaszezon

- A Nemzeti Vágta egyesíti az idei év két legnagyobb lovas rendezvényét -

Parádés szezonnyitó ünnepséggel indult az idei Vágta szezon. A tavalyi, jubileumi év színes programarzenálja után az idei év is tartogat újdonságokat. A Nemzeti Vágta sikerprogramjai mellett, mint a települések hagyományőrző lovas viadala, a tradicionális magyar ételeket felvonultató Országkonyha, a nevezett települések büszkeségeit bemutató Vágta Korzó vásári forgataga, a történelmi lovasbemutatók, a közkedvelt sztárfutam és a különböző lovassport számok, az idei év exkluzív programja a négyes fogathajtó EB lesz. Május elsejétől elindulnak a Nemzeti Vágta vidéki selejtező versenyei az Elővágták.

  

 

  • A tavalyi év a Nemzeti Vágta 5. születésnapja körül forgott. Színes programokkal, közönség kedvenc műsorszámokkal ünnepeltünk közösen a nézőkkel. A jubileumi rendezvény három napja alatt több mint száznyolcvanezer látogató volt a helyszínen. A tv előtt ülők élő közvetítésen keresztül követhették figyelemmel az eseményt. Közel másfél millió nézőjével a Nemzeti Vágta volt az M1 legnézettebb műsora a rendezvény hetében – számolt be a tavalyi évről Mondok József a Nemzeti Vágta társelnöke. – A Nemzeti Vágta sikerei lelkesedéssel töltik el a csapatot. De a siker óriási felelősséggel is jár, így eltökélt szándékunk, hogy évről-évre újabb terveket valósítsunk meg. Nagy örömmel jelenthetem be, hogy a Magyar Lovas Szövetség több hónapos lobbijának köszönhetően, elnyertük a négyes fogathajtó EB megszervezésének jogát, melyet egy időpontban, a Nemzeti Vágta társrendezvényeként bonyolítunk le. 

 

  

 

Mondok József azt is elmondta, hogy ez a sportág számára is kuriózum, hiszen sehol máshol nem rendeztek még fogatható Európa Bajnokságot egy ilyen frekventál – a főváros szívében lévő – közkedvelt turisztikai helyszínen, mint a Hősök tere és a Városliget. A Nemzeti Vágta szervezői a két nagyszabású lovas rendezvényen kétszázötvenezer feletti látogatóra számítanak szeptember 20-22. között.

 

  

 

Az idei év több szempontból is szenzáció a Nemzeti Vágta életében, hiszen már most több mint 20 település jelezte az ország különböző pontjáról Elővágtára rendezési szándékát.  A határon túli magyarság körében is elterjedt az Elővágták híre és a Székely Vágta után, most a Vajdaságban is megrendezi a Nemzeti Vágta selejtező futamát. A szeptemberi eseményt megelőzően május elsejétől indulnak a vidéki futamok. A vidéki előfutamoknak komoly jelentősége és tétje van, hiszen az Elővágták első két helyezettjei bejutnak a budapesti döntőbe.

 

  

 

Geszti Péter az ünnepség zárszavaként Széchenyi szavaival kezdte: „A gazdagság forrása a hírnév”. Idézetét nem csupán a celebekre, hanem egy országra, egy kultúrára is értette. 

 

  • Egy ország hírneve nem csak a közpolitikától, hanem mi magunktól is függ. Erre nagyszerű alkalom a Nemzeti Vágta, hiszen hagyományainkat ezáltal úgy mutathatjuk meg, hogy arra mindenki büszke legyen és a világ figyelmét is felhívhassuk. A Nemzeti Vágtában mindenki mást lát. Van, aki lovasversenyt van, aki tévedésből lóversenyt – hangsúlyozom nem az -, van aki a közösségek összefogó erejét látja benne, van aki gasztronómiai fesztivált, van aki azt látja, hogy a huszárok végre a helyükre kerültek és nem operett figuráknak tartják őket a gyermekeink. A Vágta egy olyan felület, melyen keresztül a fontos magyar tartalmak legjobban megjelenhetnek. Minden tartalmunk egyértelműen megtartja hagyományainkat, csak modern köntösbe öltözteti. – mondta Geszti Péter a Nemzeti Vágta kreatív igazgatója.

 

  

 

A Nemzeti Vágta minden évben egy meghatározó történelmi személynek állít emléket. Idén a legvitézebb huszárnak Simonyi József óbester hősi élete előtt adózik.

 

  

 

 

Fotógaléria > >>

 

 2013.04.27.