Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

6 éves a Nemzeti vágta


Dr. Kedves Gyula
ezredes, hadtörténész
A Nemzeti Vágta sokkal többnek indult egy versenynél, s most már bizonyossá vált, hogy még egy fesztiválnál is több. A Vágtával nekem Széchenyi István világa elevenedett meg, ahogyan halhatatlan alkotásai legelsőbbikét, a lóversenyt valósítja meg. Az is több volt sokkal a versenynél, hiszen azok a lófuttatások a reformkor nyitányaként elsőnek kezdték lebontani a társadalmi osztályokat elválasztó falat. Nagyon jó volt érezni, ahogyan a legkülönfélébb foglalkozású, gondolkodású emberek tudásuk legjavát adva szervezik a Vágtát. Csodálatos volt látni, hogy akinek csináltuk, a KÖZÖNSÉG befogadta, s megértette a produkciót. Létre jöttek azok a közösségek nagyvárosban és egészen kicsiny faluban egyaránt, amelyek átérezték annak a jelentőségét, hogy megjelenjenek az ország szívében ünneppé nemesítve a már majdnem elfeledett, legmarkánsabb magyar sajátosságok, a lovas és huszár tradíciók ország-világ számára történô felmutatását. Ez a közösségformáló erő̂ a Nemzeti Vágta talán legértékesebb hozadéka. És amikor a történész a Vágta kommentálása közben régmúlt idôk történéseit adhatja elő, vagy eleink legderekabbjairól mesélhet tízezreknek, a televízión keresztül talán millióknak - megérinti a költő diadala is: "én egész népemet fogom tanítani".
 
        Székely Tibor
Vágta főkapitány
Ami a legszebb az egész- ben az az, hogy tényleg az lett a dologból, amit az álmodó megálmodott. Az külön jó érzéssel tölt el, hogy most már fontos azoknak is a Nemzeti Vágta, akik eleinte fanyalogtak, akik ellene kardoskodtak. Valami olyan történik a "mi világunkban" mostanában, aminek az egész nemzet életében meg kéne történnie. Megismerni, megérteni egymást, esetleg megszeretni, majd elfogadva egymást végül együtt is működni már. Ugye mennyire lehet szeretni a lovat?! ...már csak ezekért is. A gyerekeim, három lány és egy kisfiú nagyon szeretik a Vágtát, igazán büszkék arra, hogy amit az apjuk felvállalt, nem egy öncélú játék, hanem igazán fontos ügy, ezt érzik és értik is. Ez nem rólam szól, és nem is a bemutatókon megjelenô társaimról, hanem az összes huszár és katonai hagyományőrző bajtársaimról, akik azzal a felelősségtudattal veszik fel a történelmi egyenruhákat, hogy az egész nemzet javát, kultúráját szolgálják. Hiszen megjelenésükben a hazafiság magasztos eszménye manifesztálódik, ami olykor könnyeket csal a szemekbe.
 
Geszti Péter
kreatív igazgató
A Vágta egy álom beteljesülése. Ez az álom az összetartozásról, az egészséges patriotizmusról és a tiszteletről szól, amely kijár a múlt nemes hagyományainak és a jelen kiváló embereinek. A Vágta egyben életem legküzdelmesebb sikertörténete. Büszke vagyok arra, hogy Tamás István barátommal és társaimmal, kollégáimmal együtt kiharcoltuk a létét, büszke vagyok, hogy lányaimmal idén is ott állhatok majd, amikor a győztes magasba emeli a Vágta díszkardját, és megszólal a Himnusz.
 

Szotyori Nagy Kristóf
versenyigazgató
Lovasemberként egy óriási lehetőség, hogy a Nemzeti Vágtával valós lovasnemzetként éljünk meg évente pár napot. A téren lévő összefogás minden évben erőt ad, a sport, a kultúra értéke semmihez nem hasonlíthatóan érint meg. A Vágta mindig egy csapatmunka, sok ember közös tevékenységének sikere, amelyben versenyigazgatóként is teljes mellszélességgel részt vállalok. A közönséget, országot, világot olyan értékadó élménnyel kell kiszolgálni, amire élete végéig emlékezni fog. Legjobban talán az első előfutam startját, és azt az érzést szeretem, amelyet a Hősök tere szobrai alatt a lovak patadobbanásai hoznak a felszínre.
 
Bendes Csaba
Elővágta és nevezési igazgató
A Nemzeti Vágta mára sikeresen elérte célját: az Elővágtáknak köszönhetően egy egyedülálló, országos rendezvénysorozattá alakult, mely az esélyegyenlőség jegyében hívja fel a figyelmet a hazai lovas életre. Az ország egyik legnagyobb lovas rendezvénye kimagasló lehetőséget nyújt a települések számára ország-világ előtt bemutatni kulturális, természeti, történelmi és gasztronómiai kincseiket. Az Elővágta szervezők, versenyző lovasok és induló települések közötti példaértékű összefogással a megálmodott esemény életre kelt, hogy általa bemutassuk a nagyvilágnak Magyarország tradícióit és értékeit. Hiszen van mire büszkének lennünk!
 

Gőz László
rendezvényigazgató
A Nemzeti Vágta megálmodásában és megszervezésében már a megvalósulás előtt is részt vettünk. A rendezvény előkészítése közel 5 hónapot vesz igénybe, így 5 éven át majd 2 év munkája van benne. Ennyi idő alatt egy gyerek már járni és beszélni tud. Ennek ellenére sose ülhetünk nyugodtan, mert minden évben újra kell gondolni, hol lehet javítani, mi lehet még jobb, még több és még biztonságosabb. A folyamatos kihívások és nehézségek ellenére nagy öröm és megtiszteltetés, hogy egy öt éve fejlődő fővárosi rendezvény állandó részesei lehetünk munkatársaimmal.
Köszönet a velünk évek óta együtt dolgozó szakembereknek és nem utolsó sorban a tulajdonosoknak, akik nem engedték elveszni ezt az Európában is kiemelkedőnek számító rendezvényt. Külön köszönet a magyar lovas társadalomnak, akik mára már elfogadták ezt a magyar lovas kultúrát és hagyományőrzést támogató rendezvényt és természetesen a Vágtát szerető közönségnek is, akik egyre nagyobb számban látogatnak el a Hősök terére.
 
Meskó Zsolt
főrendező
Nekünk Geszti Péterrel ez már a hatodik Vágtánk. A tervekben, s a fejünkben már volt egy 2007-es verseny is, amelyik végül nem valósult meg.
Abból a csapatból ketten maradtunk, mint alapító atyák, s nomen est omen, a Vágta születése valóban jó omen volt mindkettőnknek, hisz ekkor születtek az elsô lányaink.
Amikor először beszéltünk a Vágtáról, a versenynyel együtt még ők is álmok voltak s nem sejtettük, hogy pár év múlva az ifjú nézők között lesznek, akiknek a Vágta is segít abban, hogy megismerjék az ország történelmét, büszkék lehessenek arra, amire büszkék lehetünk és kedvet kapjanak ahhoz, hogy egyszer majd tovább vigyék azt a szellemi stafétát, amit a mi kezünkbe, a mi fejünkbe a szüleink adtak.
É́n huszár mániás vagyok. Minden olyan pillanat, amikor az 1848-as csaták hőseit idézô hagyományőrzők vágtatnak a pályán, az felér nekem egy adrenalin fröccsel. A másik lenyűgöző pillanat minden évben a puszta 5-ös vágtája a Hősök terén. Ló és ember olyan meseszerű kapcsolata látható közös mozgásukban, ami szinte már művészet.
A harmadik, minden évben visszaköszönő hátborzongató pillanat, a győztes dobogóra lépése. Több tízezer ember együtt énekli a Himnuszt a Hősök terén és végre nem valami ellen, vagy valami politikai célból, hanem csak azért, mert örömmel együtt vagyunk, és merünk büszkének lenni, s örülni a győztes sikerének.
2013. szeptember 18.