News Photo

Nemzetközi Futam

  • 2013. szeptember 20.

Szeptember 19-én, 14 órakor, a Nemzeti Lovardában a sajtó megismerkedhetett a Nemzeti Vágta Nemzetközi Futamának részleteivel, a verseny menetével, a külföldi résztvevőkkel és a lovakkal.

Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár is, aki üdvözölte a Nemzetközi Futam gondolatát, és támogatásáról biztosította a Nemzeti Vágtát.

Az eseményen kisorsolták a pálya sorrendet és a versenyzők lovait is.

Fotógaléria »

A Nemzeti Vágta eseményeinek sorában idén először kerül megrendezésre a Nemzetközi Futam hét külföldi országot- és a hazánkat képviselő lovas részvételével. A Nemzetközi Futam a Nemzeti Vágta többi futamának szabályai szerint és - természetesen - ceremoniális keretek között zajlik.

 


Minden országnak megvannak a maga nemzeti hagyományai, melyek mind a mai napig áthatják, gazdagítják az adott kultúrát és formálják a világ más népeiben róluk kialakult képet: Brazíliában a riói Karnevál, a szamba iskolák felvonulása, Németországban, Münchenben a Sörfesztivál, Olaszországban a Velencei Karneválon a maszkos felvonulás vagy Sienaban a Palio. Természetesen, nekünk, magyaroknak is megvannak a magunk nemzeti tradíciói, ezek közül az egyik, igen régi és mélyen gyökerező hagyományunk, népünk lovas kultúrája.


A Nemzeti Vágta a magyar hagyományokra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai és történelmi településfesztivál, egyedülálló lovas ünnep. Eredeti célja a lovas hagyományok felelevenítése, új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése.

 


A Nemzeti Vágta 2013-ban immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Az eltelt hat év tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendezvény elérte célját, mert sikerült életre keltenie és széles körben népszerűsítenie a nemzeti lovas hagyományt, illetve újabb hidat vert az anyaországi és a határon túli magyarság közé.


A Nemzeti Vágta 2013-ban rendez először Nemzetközi Futamot. A futamban összesen nyolc ország képviselői állnak rajthoz, beleértve hazánk lovasát is. Örömünkre szolgál, hogy olyan gazdag történelmi múlttal és komoly kulturális hagyománnyal rendelkező országokat láthatunk vendégül, mint Csehország, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kazahsztán, Málta, Szerbia, Szlovákia.

 


A Nemzetközi Futam a Nemzeti Vágta alapgondolatán nyugszik, melynek célja a lovas hagyományok ápolása, és a lovas sportok népszerűsítése. A Nemzetközi Futamban a külföldi országok bátor lovasai lehetőséget kapnak, hogy összemérjék erejüket és tudásukat. A mezőny hét meghívott ország lovasaiból, és egy Magyarországot képviselő lovasból áll. A felsorakozott versenyzők nem saját lovaikkal állnak a starthoz, hanem előzetes sorsolás alapján, minden lovas a számára kisorsolt magyar fajtájú, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által rendelkezésünkre bocsátott, shagya-arab lovat üli meg. A Nemzetközi Futamban a nyolc lovas két előfutamban versenyez a győzelemért. A verseny különlegessége, hogy minden egyes lovas a saját nemzete tradicionális népviseletében képviseli országát, így a színek és formák forgatagában, a közönség bepillantást nyerhet a kulturális és nemzeti sokszínűségbe. A Nemzetközi Futam a Nemzeti Vágta többi futamának szabályai szerintés természetesen ceremoniális keretek között zajlik.

 


Hisszük, hogy a Nemzeti Vágta a Nemzetközi Futammal kiegészülve felejthetetlen, látványos, az ország imázsát építő esemény lesz, és ez által hozzájárulhatunk Magyarország pozitív megítéléséhez.

 

2013. szeptember 20.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?