Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Soproni győzelem született a Széchenyi Vágtán

 

Nagy Nicole, Mámor nevű lovával nyerte meg az ötödik alkalommal megrendezett Széchenyi Vágtát, a soproni vágták történetében így először született soproni győzelem. A második befutó a ceglédberceli Garzó Katalin lett, Sun nevű lovával, így ők vehetnek részt az augusztusi Nemzeti Vágtán.

 

Nem csak lelkesen szurkolhatott, de ünnepelhetett is a soproni közönség: a Széchenyi Vágta történetében először nyerte meg soproni lovas a vágtát.
Nagy Nicole, Mámor nevű lovával nyerte meg az ötödik alkalommal megrendezett Széchenyi Vágtát.
Az Anger-réti újonnan kialakított pálya kiválónak bizonyult. Nemzeti Vágta soproni előfutamai és döntője pedig hatalmas tömeget vonzott.


A két napos rendezvénysorozatot a Soproni Huszár Hagyományőrző lovasok bevonulását és a versenyzők felsorakozását követően dr. Fodor Tamás polgármester nyitotta meg. Sopron polgármestere nemes versengést kívánt a résztvevőknek, egyben  elmondta: a város örömmel támogatja évről-évre a Nemzeti Vágta soproni előfutamát, amely immár hagyomány és népszerű eseménnyé vált Sopronban, abban a városban, amely ezer szállal kötődik Széchenyi Istvánhoz, a lovassportok hazai meghonosítójához.


A vágta a nemzeti hagyományok fontos része, amely a múltat a jelenbe köti, úgy, hogy közben példát és tartást ad, egyben közösségi esemény is – hangsúlyozta Székely Tibor, vágtakapitány. Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta és elővágta nevezési igazgatója a versenyben az esélyegyenlőség és biztonság elveinek fontosságát hangsúlyozta és azt, hogy a cél az, hogy jó futamokat láthasson a közönség.


A vágtakapitány és a Nemzeti Vágta szervezője is külön is megköszönte Sopron önkormányzatának a támogatást, továbbá a Pro Kultúra Sopron magas színvonalú szervezőmunkáját és a Sopron Holding Zrt.-nek a vágta kiváló minőségű helyszínének a kialakítását.


Jó és izgalmas futamokban pedig nem volt hiány. A délelőtti előfutamokon Tényő, Gyirmót, Ceglédbercel, Győrújbarát, Kapuvár, Súr, Kópháza és Sopron lovasai versenyeztek. A délutáni döntőbe Sopron, Ceglédbercel és Kapuvár lovasai állhatnak rajthoz. A soproniak legnagyobb örömére soproni győzelem született.


A soproni Széchenyi Vágta kísérőprogramjai remek családi programot is jelentettek nem csak a vágta idejére, hanem egész hétvégére. A versengést látványos programok színesítették: Hamza Viki szabadidomítása, lovas kaszkadőrök bemutatója, a magyar lovas hagyományokat őrző agár, solymász és csikós bemutatók, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület felvonulása, pónilovaglás, állatsimogató és vidámpark.  A szombati programokat a Flört zenekar és a Balázs Fecó Band koncertje zárta.


A családi rendezvény augusztus 3-án folytatódik: többek között bábszínház, néptánc bemutató is lesz, és fellép majd a Pair o’ Dice valamint a Back II Black zenekar.  A Széchenyi Vágta részletes programja elérhető a www.prokultura.hu oldalon.

forrás: www.sopron.hu

2014. augusztus 4.